Junaci našeg detinjstva: Donka Špiček

Donka Špiček, dugogodišnja urednica programa za decu i mlade Televizije Beograd, osnivač manifestacije "Radost Evrope", direktor Sektora za kulturu Centra "Sava", operativni direktor pozorišta "Boško Buha", preminula je 9. jula 2016. godine, u Beogradu.

Posvećena deci i njihovom obrazovanju ceo radni vek, Donka Špiček osmislila je niz kvalitetnih i kulturno-obrazovanih programa, koji su ostavili neizbrisiv trag u mnogim generacijama.

Uredila je programe i poznate televizijske serije "Sivi dom'', "Laku noć deco", "Zaboravljeni'' i organizovala veliki broj međunarodnih gostovanja, u Beograd je dovela Džozefinu Bejker, Nila Armstronga i posadu Apola 13. Donka Špiček bila je član radne grupe Programa za decu i mlade Evrovizije kao predstavnik jugoslovenske radio-televizije od 1982. do 1990. godine.

Volela je decu i ona su volela nju. Ceo život posvetila je njihovom obrazovanju. Donka Špiček osmislila je niz kulturno-obrazovnih programa koji su ostavili neizbrisiv trag u odrastanju mnogih generacija. Govorila je da se uvek teško radilo na televiziji zato što se moralo razmišljati da ti programi dopru do dece, da ih deca mogu slušati i da je isto tako važno da deca kad odgledaju određen program mogu u školi, sa svojim roditeljima ili sa svojim drugovima da razgovaraju o onome što su gledali.

Dobila je mnoga priznanja i nagrade, među kojima su Plaketa Unicefa, Orden osmeha dece Poljske, Zlatni Beočug, Zmajeva nagrada, "Grozdanin kikot'' i "Mali princ''.

Odlikovana je Srebrnom medaljom predsednika Srbije Tomislava Nikolića za zasluge u javnoj i kulturnoj delatnosti, naročito u nesebičnoj promociji stvaralaštva dece i za decu.

Lutkarski serijal sa songovima "Laku noć, deco", ostaće samo mali deo baštine Donke Špiček, koja je veliki deo svog radnog veka provela u RTS-u radeći za decu.

Iz opusa ovog serijala gledamo epizodu "Četka".