Legenda RTS - a: Dragan Babić

Dragan Babić, jedan od najvećih novinara u Srbiji i bivšoj Jugoslaviji, preminuo je 23. jula 2013. godine, u Vranju.

Rođen je 3. septembra 1937. godine, u Kruševcu, gde je završio osnovnu školu. Gimnaziju je završio u Beogradu, a potom apsolvirao engleski jezik i književnost. Najpre se pojavio u književnoj javnosti, pričama u NIN-u, a potom je pisao u književnom časopisu "Delo". U njegov literarni opus spadaju i knjige "Putovanje na kraj jezika", "Ti možda misliš drugačije" i dokumentarni roman "Kao mehur od sapunice". Autor je nekih od najboljih televizijskih emisija i serija, gde spada i neponovljivi "Dvogled" s početka njegove televizijske karijere, koji je bio namenjen deci i emitovan je u više ciklusa.

Njegova uspešna televizijska ostvarenja su i "Kino-oko", "To sam ja", "Umeće življenja", "Kraj epohe", "U senci", "Nacionalna geografija"... Njegovi intervjui na televiziji predstavljali su poseban događaj. Razgovarao je sa Džonom Hjustonom, Lijem Strazbergom, Glendom Džekson, Šeli Vinters, Ingmarom Bergmanom, Erlandom Jozefsonom, Liv Ulman... Bio je prvi novinar iz nekadašnje Jugoslavije koji je dobio poziv da radi na Bi-Bi-Siju, ali je umesto ponuđenih pet godina ostao samo pola godine i vratio se, jer se susreo sa administracijom kojoj nije bio vičan, pošto ga je zanimao autorski, a ne činovnički posao. Ceo radni vek je proveo u Televiziji Beograd, gde je najpre otišao na prinudni odmor, a tokom bombardovanja 1999. godine dobio je otkaz i otišao u penziju, navodi se u Babićevoj biografiji koju je 2005. godine objavio NIN. Njegove emisije koje su menjale dinamiku socijalnog života i ostavljale snažan odjek u javnosti, ostaće zauvek standardi u našem novinarstvu.

Jugoslovenska TV serija "Dvogled" snimana je, u produkciji Televizije Beograd, u periodu od 1968. do 1978. godine. Pored Dragana Babića, autor je bio i Ljubivoje Ršumović. Godinu dana od početka emitovanja "Dvogled" su radili zajedno, a onda su zbog obima posla emisiju radili naizmenično, kao samostalni autori, do jeseni 1972.godine, kada Dragan Babić nastavlja sam, pred kraj uz pomoć mlađih saradnika, sve do 1978. godine.

Iz opusa serijala "Dvogled", izdvojili smo Novogodišnju emisiju, u kojoj deca iz Brankovine govore svoje želje za nastupajuću 1972. godinu.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">