Čitaj mi!

Televizijski pionir: Sava Mrmak

Sava Mrmak, TV i filmski reditelj, scenarista i televizijski pedagog, jedan od najznačajnijih TV reditelja Televizije Beograd. (Zemun, 04. 03. 1929 - Beograd, 09. 10. 2002)

Diplomirao režiju na Akademiji za pozorišnu umetnost u Beogradu. Njegove drame i filmovi ostavili su neizbrisiv trag u našoj kulturnoj zaostavštini.

Autor je sedam kratkometražnih filmova, prema sopstvenim scenarijima. Debitantski kratki igrani film Milicija snimio je 1956, a dugometražni Zvižduk u osam, 1962.

U Televiziji Beograd deluje kao reditelj od samog početka, 1958. godine. U prvo vreme režira muzičke i šou programe, zatim popularne kviz emisije, kasnije se opredeljuje za televizijsku dramu, najčešće s istorijskom sadržinom. Najpoznatije režije: "Slom", "Vreme zločina", "Banjica", "Odlazak ratnika - povratak Maršala", "Poslednji čin", "1948.". Velike režije, tokom devedesetih bile su o Dositeju Obradoviću, Dinastiji Obrenović, a poslednje delo "Proleće u Limasolu", 1998. godine. 

Sava Mrmak predavao je TV režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu i na Akademiji umetnosti Univerziteta "Braća Karić".