Zahvalnice donatorima za "Sigurnu kuću"

Svim donatorima koji su podržali humanitarnu akciju RTS-a za izgradnju treće Sigurne kuće u Beogradu, uručene su zahvalnice u zgradi RTS-a. Osim velikih kompanija, izgradnju kuće za žene žrtve porodičnog nasilja i njihovu decu, shodno svojim mogućnostima, pomogli su i građani.

Radio-televizija Srbije uručila je zahvalnice svima koji su nesebično pomogli veliku humanitarnu akciju "Gradimo sigurnu kuću", za žene i decu žrtve porodičnog nasilja.

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić, koji je prisustovao ovoj manifestaciji, istakao je da je pravo rešenje za problem nasilja nad ženama preventiva, ali i senzibilizacija javnosti ka ovom problemu.

Ministar je istakao da prvenstveno treba pomoći ženama koje izlaze iz sigurnih kuća, kako bi se one socijalizovale i rehabilitovale.

"Ovo je prvi put da država reguliše ovu oblast, oblast sigurnih kuća. Da ih uvodi u sistem socijalne zaštite i time stvori pravni osnov za finansijsku i svaku drugu podršku za ove institucije", rekao je Ljajić.

Prema njegovim rečima, sigurne kuće će omogućiti rešenje gorućeg problema, koji je sve veći, kako zbog ekonomske krize, tako i dominantno patrijarhalnog odnosa u društvu.

"Sve je više nasilja u porodici, čemu svedoči činjenica da svaka druga žena trpi neki oblik psihičkog nasilja, da je svaka treća žena izložena fizičkom nasilju članova porodice, a da se svakoj četvrtoj ženi preti nasiljem, što su alarmantni podaci", istakao je Ljajić.

Ministar je rekao da je u 823 slučaja izrečena presuda protiv nasilnika, što je jedan od pokazatelja da država treba da pooštri kaznenu politiku kada je u pitanju porodično nasilje.

Humanitarna akcija RTS-a "Gradimo sigurnu kuću" trajala je godinu dana. U tom periodu je izgrađena i potpuno opremljena treća Sigurna kuća.

Zahvalnice su dobili, između ostalih, kompanija "Telekom", Javno preduzeće "PTT Srbija", "Srbijagas", "Kosmopoliten", kao i medijske kuće "Tanjug", "Fonet", "Beta" i "Večernje novosti".

U akciju RTS-a se uključio i veliki broj najviših državnih institucija, nekoliko beogradskih srednjih škola i brojna privatna preduzeća.

Upućen je veliki broj SMS poruka ka sve tri mreže operatera mobilne telefonije i veliki broj poziva preko humanitarnog telefonskog broja.

Takođe, više stanovnika Srbije je dalo pojedinačne uplate na račun ove akcije.

broj komentara 1 pošalji komentar
(subota, 19. feb 2011, 13:44) - Lana [neregistrovani]

LEPO OD RTSa

Bravo za RTS,tako se to radi! Ovo je lepa slika i poruka svim ostalima,da i u toku ove godine pomognu,koliko mogu,onima kojima je pomoc neophodna.Kao i predstavnici ovih kompanija na snimku,koji su donirali za trecu Sigurnu kucu u Beogradu, i oni ce se sigurno ponositi sto su bili deo neke velike humane inicijative!