Pariz u Cvijeti Zuzorić

U "Cvijeti Zuzorić", Pariski salon nove realnosti, beogradskoj publici predstavlja dela 64 umetnika apstraktne orijentacije. U prestonicu su došli umetnici koje je predložio Komitet nove realnosti, jedan od najznačajnijih pariskih salona koji postoji već 67 godina.

Uz Olivijea di Pizija, komesar izložbe je naš francuski umetnik Milija Belić koji je svoju karijeru vezao za Pariz gde je kao stipendista francuske vlade otišao pre tri decenije.

U prestonicu su došli umetnici koje je predložio komitet nove realnosti jedan od najznačajnijih pariskih salona koji postoji već 67 godina, kaže Belić.

„U Beogradu imamo priliku da ugostimo čuveni pariski salon „Realite nuvel" sa izborom od 64 savremena francuska umetnika ili umetnika koji trenutno rade i žive u Parizu. To je prvi deo priče. Drugi deo je izložba koja se otvara u Galeriji RTS-a i zove se „Nova srpska apstrakcija" gde će biti prikazani radovi 32 naša savremena umetnika. Ono što je interesantno sa te izložbe će biti napravljen izbor umetnika koji će predstavljati Srbiju na narednom salonu „Realite Nuvel" u Parizu" kaže Milija Belić.

„Do izložbe je došlo tako što je jedan od naših izlagača, g-din Milija Belić, nas pozvao da se sretnemo sa srpskim umetnicima. Nama je to bilo jako interesantno, došli smo i susreli se sa brojnim srpskim umetnicima i oni će u septembru mesecu doći i posetiti nas na našem salonu i ukoliko se stvore jake veze, zašto da ne, možemo razmišljati da ovo postane tradicija" zaključuje jedan od komesara ove izložbe, Olivije di Pizi.

Ovde izlaže šezdesetak umetnika ali na salonu koji se održava svakog septembra u Parizu, predstavi se do 400 stotine stvaralaca iz svih krajeva sveta.

"U Parizu sam pronašao svoju umetničku porodicu i evo doveo je u Beograd", ponosno ističe naš i francuski umetnik Milija Belić. 

broj komentara 0 pošalji komentar