Čitaj mi!

Nova TV lica RTS-a

Kandidati koji su na Javnom pozivu RTS-a konkurisali za posao TV voditelja i spikera danas i sutra na testiranju. Interesovanje je veliko, pa će se za dva dana testirati 1.000 kandidata.

U okviru treće faze Javnog poziva RTS-a, danas i sutra testiraće se kandidati koji su konkurisali za posao TV voditelja i spikera. Interesovanje je veliko, pa će se za dva dana testirati 1.000 kandidata.

Testiranje je poslednje u okviru treće faze konkursa, posle čega počinju pojedinačni intervjui sa najboljim kandidatima koji su se javili i za sva ostala zanimanja.

Spikeri i voditelji svakodnevno komuniciraju sa višemilionskim gledalištem, od najave programa preko čitanja odlomaka iz književnih dela do interpretacije najrazličitijih vesti. To je atraktivno, ali i veoma odgovorno zanimanje, čega su svesni i kandidati, jer precizno oko kamere vidi sve.

"Radujemo se što ćemo upoznati neke od budućih kolega. Pred njima je odgovoran zadatak u trećem krugu. Moraće da prođu ozbiljnu selekciju, koja podrazumeva da znaju dobro da akcentuju, da pročitaju neke brzalice, kao i sve ono što je neophodno da dobro obavljaju svoj poziv", kaže Duška Vučinić, šef odseka za PR i korporativni imidž RTS-a.

U komisiji su lektori, voditelji i spikeri sa dugogodišnjim iskustvom. Neki od njih već godinama učestvuju u odabiru naših TV lica.

"Gledaćemo da znaju dobro da akcentuju sve glasove srpskog jezika, da im nije stran naš akcentski sistem, a gledaćemo i da imaju mogućnosti da napreduju u tome. I to je sasvim dovoljno za one koji počinju", navodi Jelena Dubajić, lektor u Informativnom programu.

Voditeljka Informativnog programa RTS-a Vesna Radosavljević kaže da je vrlo važno da kandidati izgledaju prirodno i da imaju razvijenu jezičku kulturu, da budu raspoloženi kada to informacija od njih traži, da znaju da upotrebe osmeh, ali i da budu ozbiljni kada je reč o nekoj ozbiljnoj vesti.

"Oni, pri tom, ulaze u domove naših gledelaca nepozvani, i moraju da deluju autoritativno, i ja kao gledalac moram da im verujem", ističe Vesna Radosavljević.

Oni čiji je nastup bio najbolji i najupečatljiviji oprobaće se i u audio-vizuelnom testiranju, nakon čega počinje četvrta etapa javnog poziva – pojedinačni intervjui.

broj komentara 2 pošalji komentar
(ponedeljak, 12. nov 2012, 10:35) - anonymous [neregistrovani]

Postovani

Postovani/a, kada cete zvati za sledeci krug vise?

(nedelja, 14. okt 2012, 15:25) - anonymous [neregistrovani]

Sledeci krug

Postovani,
Da li mi mozete reci kada ce se odlucivati o tome kada ce tv lica, biti pozvana u sledeci krug, jer nam je receno da ce biti obavljeno i snimanje.
Veliki pozdrav!