Čitaj mi!

Predstavljen novi album Bajage i instruktora „Ovaj svet se menja“

Beograd, 8. oktobar 2020. RTS Klub

„Ovo se teško može nazvati mirom
A znam sigurno da nije ni rat
I sve izgleda potpuno normalno
a hladan znoj mi klizi niz vrat.."

Bajaga kaže da baš ova njegova pesma („Ni na nebu ni na zemlji") iz bogatog dosadašnjeg autorskog repertoara- najvernije dočarava ovo vreme, ovu čudnu godinu. Nedvosmisleno je da bismo danas radije citirali tekst Bajagine pesme sa prvog albuma-„Pozitivna geografija" koji je pre 36 godina objavio za PGP...Bilo bi divno, kada bi, povodom svega što nam se događa zbog pandemije, mogli da citiramo: „A ja sam bio strašno kul i nisam padao na fore.." 

Ipak, zdravlje je najvažnije i zato valja biti odgovoran i ponašati se prema preporukama lekara, zbog pandemije virusa Kovid 19.

I da ne bismo došli u atmosferu „Nemoj da budeš nja-nja, jer ću da budem i ja..." sledi detaljan izveštaj o promociji novog albuma muzičkog sastava koji vole i poštuju baš sve generacije naših sunarodnika.

Momčilo Bajagić Bajaga nam je kao savremenik i umetnik važan. Bajagi kao autoru verujemo, Bajagu i instruktore, njihove pesme i muziku volimo. I zbog svega toga i ovog puta valja osvestiti njihovu poruku koja glasi: „Ovaj svet se menja.."

Izdanje legendarne grupe predstavljeno je uz prisustvo manjeg broja predstavnika medija nego što je uobičajeno, zbog poštovanja mera Vlade Republike Srbije za zaštitu od koronavirusa.

Nesvakidašnje koncipiran album proslavljenog sastava „Bajaga i instruktori" uz naslovnu pesmu „Ovaj svet se menja" koja je nova, sadrži i još dve ovogodišnje, stvarane za film „Hotel Beograd" („Darja" i „Kako se to naziva")  i šest starih numera, ponovo snimljenih, koje je Momčilo Bajagić svojevremeno napisao za Zdravka Čolića, „Riblju čorbu", pozorište, film i televiziju: „Tvoje oči", „Moja draga", „Ja sam se ložio na tebe", „Mladost", „Ni na nebu, ni na zemlji" i „Otvorena vrata".

Momčilo Bajagić Bajaga:"Album je nastao baš u vreme pandemije i pitanje je da li bismo ga snimili sad, da nije bilo karantina. Mi smo bend koji dosta svira, i mnogo vremena provodi na putu. Ove godine smo otkazali više od 20 koncerata. Novi album je bio spas i za mene i za moje prijatelje iz grupe. Potrudili smo se da nešto korisno radimo, u vreme kad se čini da je muzika ovom pandemijom možda i najviše pogođena, od svih grana umetnosti i privrede. To nas je sačuvalo da ostanemo u poslu i uradimo nešto novo. Imamo ovde dosta starih stvari, ali neke od njih nikad nismo snimili, a izveli smo ih na koncertima ali nisu bile nikad zabeležene na nekom nosaču zvuka tako da mi je drago da smo sada to uspeli. Pre koncertnog predstavljanja pesama sa ovog albuma, na onaj način kako smo to ranije radili, ove jeseni ćete ih čuti kako smo ih odsvirali za televiziju- na RTS- u će biti emitovan specijalan koncert bez publike, snimljen na stadionu Tašmajdan." 

I ovaj studijski materijal je zajedničko izdanje dve najveće regionalne izdavačke kuće, PGP RTS-a i Jugoton Kroacija rekordsa.
 
Direktor PGP RTS-a Vladimir Graić je, poput svih prisutnih na promociji, izrazio iskreno žaljenje što su neki ljudi morali da ostanu napolju, kako bi se izbegla gužva i prekoračenje broja prisutnih u zatvorenom prostoru i dodao:

„Hvala svima koji su učestvovali u realizaciji ovog projekta, uključujući Olivera Jovanovića, Sašu Habića, Ganeta Pecikozu... Hvala, pre svega Bajagi što je napravio sjajan album. Dostupan je u takozvanom „fizičkom" ali i digitalnom izdanju"- osim kao CD u PGP prodavnicama, dostupan je i na svim najpoznatijim digitalnim platformama a može se poručiti i onlajn, putem sajta „Mala srpska prodavnica". Drago mi je što smo nastavili saradnju, najbolji idu sa najboljima, Hvala ti Bajaga što si sa nama i dalje.".

U ime Jugoton Kroacija rekordsa, Natalija Cajić je između ostalog rekla: "Velika je privilegija pratiti ovako velike muzičke priče, kakvu već decenijama ispisuju legendarni Bajaga i njegovi „Instruktori". Ovaj disk i ploča, koja će uskoro izaći, ostaviće značajan trag u vremenu. A na nama je, mislim na dva najveća regionalna diskografa- PGP RTS i Jugoton Kroacija rekords, da kao i do sada, uz iskremo prijateljstvo i veliko poštovanje i uvažavanje- ovaj CD i ovaj album učinimo dostupnim ljudima širom prostora, ma gde oni bili i živeli. Verujem da će pesme koje nam sada Bajaga prezentuje pomoći da lakše shvatimo da se ovaj svet zaista menja. Hvala Bajagi i svim njegovim saradnicima."

Branka Glavonjić, autorka BUNT-a najdugovečnije emisije u istoriji RTS- a posvećene rokenrolu i autorka Bunt Rok Festivala:„ Za ovih 25 godina koliko radim i pratim scenu i najveće- najvažnije umetnike, zaista se nije dogodilo da čujem išta negativno od kolega muzičara ili novinara u vezi sa Bajagom i njegovim radom, odnosom prema muzici i poslu. I kada sam sa njim radila prvi intervju, davno i danas evo baš pre nekoliko dana- on je kao autor, velika domaća muzička zvezda ali i kao čovek- naš sugrađanin- ostao dostupan, uvek pristojan, prijemčiv i na raspolaganju medijima ali i kolegama.A to uspevaju i umeju samo najveći, smo oni koji su vrhunski i pravi ljudi, oni koji su svoji i izuzetni u poslu kojim se bave."

Album „Ovaj svet se menja" je premijerno predstavljen 15. septembra ove godine, na Radiju 202 Radio Beograda. Muzički urednik Radio Beograda 202, Nenad Kuzmić, setio se da je uvek bio radoznao da čuje kako bi zvučala Čolićeva „Tvoje oči" da je Bajaga i otpevao, i posle više decenija je to dočekao.

„Pesma je odlična, to i naši slušaoci potvrđuju, već je postala i Hit dvestadvojke, zvuči odlično i sveže kao da je napravljena preključe. I ostale pesme zvuče sveže i autentično, ovo je pravo osveženje na sceni, nešto što nam je bilo potrebno. Dok se ne snime još neke pesme koje je Bajaga takođe autorski potpisao, možemo da uživamo uz ovaj album, u svetu koji se menja."