Читај ми!

Тренирање на тропским температурама, алтернативе врхунских спортиста

Крушевачки спортски терени, преко дана, на тропских 37 степени су празни. Ако је могуће, треба вежбати на зеленим површинама или поред воде, где је за неколико степени хладније него у самом граду.

Колега Драгослав Гогић разговарао је са неколико спортиста из Крушевца, који су му предочили њихове алтернативе тренирања по овакво топлом времену.

"Ја тренирам одбојку на песку и ми смо због великих врућина прешли да тренирамо у теретани јер је неподношљиво да се тренира под толиком врућином. Током августа биће припрема за наредну сезону", рекла је одбојкашица Јована Вукојевић.

"За десет дана имамо најбитније такмичење, државно првенство. Па врућине доста утичу, зато радимо у вечерњим сатима око 7 сати, мада је и даље велика температура али не можемо другачије", каже Јана Судимац из Атлетског клуба Крушевац.

Врућина ствара додатни притисак на срце и плућа спортиста, поготово када је ваздух влажан. Препорука је да треба пити што више течности, пола сата пре вежбања а током тренинга на сваких 10 минута по гутљај воде.

"Резултати који такмичари постижу на већим врућинама су много слабији него они који су постигнути у оптималним условима. Када смо овде имали такмичење, када је било државно првенство за сениоре, такмичење је било у вечерњим сатима, под рефлекторима и као резултат тога имали смо два државна рекорда. Да смо то радили у неко време, 5 - 6 сати поподне, верујем да ништа од тога не би било", додао је Горан Беговић, тренер АК Крушевац.

Током тропског топлотног таласа, истичу лекари, не треба инсистирати на дневним тренинзима јер високе температуре могу угрозити здравље спортиста.

"Оно што прво могу да добију, то је сунчаница и топлотни удари који могу да оштете организам. Са друге стране, ту могу да настану разне опекотине од сунца. Онда губитак течности, дехидрација која настаје због енормног знојења у току напора. То су три основне ствари које могу да доведу до оштећења здравља за спортисте", закључио је др Слободан Стојиљковић, специјалиста спортске медицине.

Због велике врућине, сви крушевачки спортски клубови обуставили су дневне и увели јутарње и вечерње тренинге, до 9 и после 19 часова.