Читај ми!

Коронавирус "опљачкао" Барселону, губитак 97 милиона евра

Kаталонски фудбалски великан Барселона саопштио је да је остварио укупан губитак од 97 милиона евра у пословној 2019/20 години.

Барселона је годину закључила са приходом од 855 милиона евра, што је 203 милиона мање од предвиђених 1.059 милијарди европски новчаница, саопштено је на сајту клуба.

Очекивала се добит од 11 милиона, али је коначан резултат губитак, након опорезивања, од 97 милиона евра, углавном као резултат изгубљених прихода због утицаја пандемије.

Додаје се да је клуб претрпео и финансијске последице због играња утакмица без навијача, а нагло су опали и приходи од телевизијских права и продаје играча.

Такође, пад добити забележен је из због лоше ситуације у туризму, јер би посетиоци Барселоне иначе обилазили стадион Kамп Ноу и куповали у клупским радњама.

Процењује се да би без пандемије коронавируса био остварен приход од 1.059 милијарди евра, што би био нови клупски рекорд.

За финансијску 2020/2021 годину, Барселона планира прелиминарне приходе од 791 милиона евра, а план темељи се на бројним хипотезама, попут оне да ће трибине култног стадиона бити поновно попуњене од 25. децембра, прво 25 одсто, у фебруару у потпуности, као и да ће туризам поновно ојачати.