Читај ми!

Лига шампиона стварно постаје лига, сваки клуб ће играти 10 утакмица против различитих ривала

На све гласније најаве најбогатијих европских клубова о оснивању фудбалске Суперлиге, која би де факто заменила постојећу Лигу шампиона, из Уефе је стигао контра предлог у виду драстичне промене формата елитног такмичења у бликсој будућности са повећаним бројем утакмица.

Како екслузивно открива енглески Тајмс, та идеја Европске фудбалске уније подразумева да у Лиги шампиона од 2024. године учествује између 32 и 36 клубова, а да сваки од њих у регуларном делу јединствене лиге (дакле укидају се групе) одигра по 10 мечева (пет код куће и пет у гостима).

На тај начин Уефа ”одговара” на жеље великих тимова да играју више мечева једни са другима у току сезоне и на њима дођу и до већих прихода.

Пошто је јасно да због згуснутог календара сви не могу да одмере снаге са свима, парови ових мечева били би одлучени по тзв. швајцарском моделу жребања.

Након тих десет кола, првих 16 екипа на табели ишло би у нокаут фазу и тамо би играла прва против 16. екипе, друга против 15. на табели и тако редом по класичном систему елиминација и одигравања два меча (код куће и на страни).

Екипе пласиране од 17. до 24. позиције такмичење би наставиле у нокаут фази Лиге Европе, док би преостали тимови завршили сезону.