Читај ми!

Жреб квалификација за ЕП 2024. деветог октобра у Франкфурту

Жреб квалификација за Европско фудбалску првенство 2024. године биће одржан 9. октобра од 12 сати у Франкфурту а Фудбалски савез Србије саопштио је детаље везане за жреб. Поред Србије у другом шеширу ће бити Француска, Аустрија, Чешка, Енглеска, Велс, Израел, Босна и Херцеговина, Шкотска, Финска.

Утакмице квалификација за ЕП 2024. биће одигране од марта до новембра 2023. године, а у њима ће учествовати 53 селекције.

Репрезентације ће бити сврстане у седам група са по пет екипа и три са по шест. Учесници завршног турнира Лиге нација, Хрватска, Шпанија Италија и Холандија биће у групама са пет селекција.

У УНЛ шеширу су: Холандија, Хрватска, Шпанија и Италија. У првом шеширу се налазе Данска, Португал, Белгија, Мађарска, Швајцарска и Пољска.

Поред Србије у другом шеширу ће бити Француска, Аустрија, Чешка, Енглеска, Велс, Израел, Босна и Херцеговина, Шкотска, Финска.

У трећем шеширу су Украјина, Исланд, Норвеска, Словенија, Република Ирска, Албанија, Црна Гора, Румунија, Шведска и Јерменија, а у четвртомн Грузија, Грчка, Турска, Казахстан, Луксембург, Азербејџан, Бугарска, Фарска острва, Северна Македонија, тзв. Косово.

У петом шеширу се налазе: Словачка, Северна Ирска, Кипар, Белорусија, Литванија, Гибралтар, Естонија, Летонија, Молдавија, Малта, а у последњем, шестом Андора, Сан Марино и Лихтенштајн.

Немачка се као домаћин аутоматски квалификовала за ЕП 2024. По две првопласиране екипе из свих десет група избориће пласман на ЕП, а последња три тима биће позната после бараж мечева.

Србија је првим местом у Четвртој групи Дивизије Б обезбедила учешће у том баражу, па ће "орлови" имати поправни само у случају да преко квалификација не изборе директан пласман у Немачку.

Србија неће моћи да игра и са још једном репрезентацијом чији је савез чланица УЕФА.

УЕФА је одлучила да из политичких разлога у истој групи не могу да буду Јерменија и Азербејџан, Белорусија и Украјина, Шпанија и Гибралтар, Србија и тзв. Косово, као и БиХ и тзв. Косово.

УЕФА је навела и да највише две репрезентације са потенцијално оштрим зимама могу бити у истој групи, а то су Белорусија, Естонија, Фарска острва, Финска, Исланд, Летонија, Литванија и Норвешка.

Због велике удаљености поједине екипе могу да буду извучене са максимално једном од неки других репрезентација. Азербејџан може бити у групи само са Гибралтаром, Исландом и Португалијом. Исланд само са Грузијом, Израелом, Јерменијом или Кипром.

Казахстан ће моћи у групи само са једном од следећих репрезентација, а то су: Андора, Велс, Гибралтар, Енглеска, Исланд, Малта, Португалија, Република Ирска, Северна Ирска, Фарска острва, Француска, Шкотска или Шпанија.