Никола Јокић – суперзвезда која се и даље доказује Американцима

После деценију и по паузе, Србија би ове нове, 2019. године могла да има представника у главној утакмици НБА Ол-стар викенда, који се од 15. до 17. фебруара одржава у Шарлоту. То је наравно Никола Јокић, који ове сезоне игра сјајно у дресу Денвера, који је у самом врху изузетно јаке Западне конференције. Чини се да му место на утакмици највећих звезда ове године неће измаћи, јер се његово име све чешће помиње и у разговорима за најкориснијег играча лиге, иако многи са ове стране Атлантика сматрају да млади Сомборац нема статус који својим играма заслужује.

Након лета током којег је поново радио на себи, пре свега на свом телу и физичкој снази, Јокић је подигао ниво игре на још већи ниво. Да ли је то довољно да буде међу 24 играча, остаје да се види, али индивидуалне бројке и резултати његових Нагетса ове сезоне иду му у прилог.

"Џокер", како Американци воле да га зову, има импресивну личну статистику. За нешто преко пола сата у игри, он просечно бележи 19,7 поена (шут из игре изнад 50 одсто), 10,2 скока и 7,5 асистенција по мечу. Дакле, скоро па трипл-дабл на свакој утакмици! Када смо већ код трипл-даблова, са 23 године он их већ има 21, баш као и легендарни Карим Абдул-Џабар, док су дабл-даблови постали нормална ствар, а неретко стижу и признања за играча недеље.

"Никола игра стварно феноменално ове сезоне и из године у годину игра све боље и боље. Он је технички сјајно поткован и како је јачи, односно његово тело снажније, и та његова техника долази до изражаја. Стварно га је милина гледати и сигурно је један од најзанимљивијих играча за гледање у читавој НБА лиги", каже Николин бивши тренер из Меге Дејан Милојевић, један од заслужнијих за његов кошаркашки развој и кратко се осврће на гласање и Ол-стар.

"Верујем да ће он бити Ол-стар играч. Да ли ће то бити ове године – видећемо. Ја могу да кажем да сам ја гласао за њега и тиме дао мали допринос евентуалном његовом учешћу тамо."

И у америчким медијима учешће Јокића на утакмици највећих звезда НБА лиге више се не доводи у питање. Тако размишља и Мајкл Сингер (@msinger), дугогодишњи НБА репортер, који октобра прошле године прати Нагетсе и о њима пише за угледни Денвер пост.

"Мислим да ће Никола ове године бити Ол-стар. Мало је вероватно да ће ући преко гласања навијача, али тренери препознају какав је он играч и да је од непроцењиве важности за Денвер и најзаслужнији за успех Нагетса ове сезоне. Он је бројне повреде свог тима ове сезоне искористио да завреди пажњу свих у НБА лиги. Рекао је да 'неће умрети' ако не успе да оде на Ол-стар меч, али мислим да му је то важно", сматра Сингер.

Његов колега са популарног локалног спортског портала Денвер стифс Адам Мерс (@Adam_Mares) сматра да је Јокић имао таленат да буде Ол-стар прошле сезоне, али није сасвим схватао како да буде самопоузданији као играч и као лидер. Открива и шта је преокренуло ствари и омогућило да гледамо оваквог Јокића.

"Он је ту улогу лидера преносио на Пола Милсапа као најбољег играча и прву звезду јер му није било угодно да преузме контролу над играма тима. Негде почетком фебруара 2018, Милсап је разговарао са Николом о томе какав је Јокић потребан тиму и ставио му до знања да он треба да поведе овај тим у напад. Мислим да је то био велики и важан моменат за Јокића. Тада је коначно схватио и прихватио да тим жели да управо он преузме контролу. Од тог тренутка Јокић је био доминантан офанзивно и растао као лидер. Сада видимо његову најбољу верзију и он није само звезда лиге, он је легитиман МВП кандидат", преноси Мерс.

МВП кандидатура 

О Јокићевој "легитимној кандидатури за МВП-jа" говорио је и легендарни Чарлс Баркли, сада НБА аналитичар, који је у гледаној емисији "НБА инсајд" бранио став да, када се прича о награди за најкориснијег играча лиге, мора да се размишља и о џокеру.

"Што се тиче мишљења Барклија, мени је драго, мада мислим да ће то тога доћи само у случају да Денвер направи неки вансеријски тимски успех ове сезоне и да догура далеко у плеј-офу", поручује Милојевић.

"Ја лично не мислим да ће Никола Јокић освојити МВП награду ове сезоне, иако има и тих прича. Јокић је апсолутно заслужено у тим разговорима јер је међу најбољих четири-пет играча у лиги ове сезоне. Немојте мислити да сам ја критичан према њему само зато што не мислим да ће освојити титулу МВП-ја", сматра Мајкл Сингер, а слично размишља и његов колега Адам Мерс.

"Његове 'акције' расту из недеље у недељу. Ипак, мислим да он нема велику шансу да освоји награду, нажалост. Верујем да ће Харден и Адетокумбо одлучивати о томе, али мислим да је врло вероватно да ће Јокић добити гласове јер их заслужује. Често је то први корак ка стицању признања од стране медија и јавности који је потребан да би се награда евентуално добила у наредним годинама".

"Хајп" не прати терен 

Ипак, чини се да Јокић не добија довољно публицитета "преко баре" и да он није на нивоу његових игара и учинка. Неизбежно је поређење са Луком Дончићем, око кога постоји приличан "хајп" (интензивни публицитет) у Сједињеним Државама. Један од показатеља је актуелно гласање навијача за Ол-стар тимове.

"Јокић свакако не ужива сву пажњу коју професионални спортисти добијају од медија овде у Сједињеним Државама. Од спортиста се очекује да разговарају са медијима на тренингу, пре и после утакмица и то стварно може постати заморно, посебно када тим губи или када постоји нека контроверза. Дакле, Јокић је природно скептичан према медијима. Овде у Денверу медији су познати по томе што су веома пријатељски и фер према спортистима, за разлику од градова као што су Њујорк, Чикаго или Филаделфија, где медији брзо критикују играче за чак и најмању грешку. Мислим да је део његовог континуираног раста као звезде и играча у томе што је научио како да се слаже са представницима медија. Вољен је овде у Денверу, па би то требало да му олакшава", појашњава уредник Денвер стифса, док новинар Денвер поста додаје:

"Тај 'хајп', односно Николина популарност се гради. Успех Нагетса натерао је људе да примете његове игре. Ипак, да којим случајем Деневер није (био) први, он би и даље био 'испод радара'. Међутим, људи почињу да запажају његов успех на националном (САД) нивоу."

Адам Мерс додаје да је Никола јако вољен у Денверу: "Навијачка база се стварно заљубила у његов несебичан стил игре и његову јединствену личност. И док су фанови веома узбуђени због његовог потенцијала, мислим да паметнији аналитичари и присталице схватају да он показује само површину тог свог потенцијала. Веома је узбудљиво све то гледати и пратити."

После три круга гласања за Ол-стар тимове, за Јокића је гласало 1.128.766 навијача, што га сврстава на седмо место међу високим играчима на Западу (водe Леброн Џејмс и Лука Дончић са преко три милиона гласова). С обзиром на то да Пол Џорџ на трећем месту које води у стартну петорку има 2.583.342 гласа, а да је до краја гласања остало још свега три дана, јасно је да је Николина шанса, али реална шанса, избор играча и тренера, који са по 25 одсто одлучују о резервистима.

За Николу и остале српске играче можете гласати овде.

Атипичан стил 

Јокићев стил игре је и заслужан и крив за његов тренутни статус у лиги.

Заслужан, јер неретко одушевљава навијаче и кошаркашке стручњаке широм света лакоћом са којом он све то ради на терену и идејом да, када год може, проигра саиграча. Додавање иза главе за бека, или алеј-ап за високог саиграча спадају у његов стандардни репертоар. Како радо воли да истакне овај Сомборац, "кош чини срећним једног играча, асистенција усрећује двојицу". И због свега тога све су чешћа порођења са Меџиком Џонсоном, што је велика ствар, знајући какав је то велемајстор био.

Крив, јер није довољно атрактиван за стил игре који доминира у НБА лиги тренутно.

Понекад делује незаинтересовано и млитаво, а многи његови кошеви могли би да се сврстају у категорију случајних (тзв. фрљоке). Ретко или готово никада не закуцава, а то је оно што диже публику на ноге, а као потпора том аргументу може да послужи анегдота са почетка деведесетих година, док је Владе Дивац носио дрес Лејкерса. Приликом једне контре имао је отворен пут ка кошу и акцију је завршио полагањем. Одмах након тога прилази му саиграч, већ поменути Меџик, и каже отприлике овако: "Супер је то све, постигао си кош. Али када већ имаш могућности да закуцаш, онда мораш да закуцаш. Људи због тога долазе у дворану."

Нису честе ни његове тројке са осам, девет или десет метара, а истини за вољу, ретко када погађа шутеве за победу. А то је управо оно што се (нај)више цени у такмичењу које пре свега представља забаву за публику (еntertainment).

Превазилажење легенди

Како год било, готово да влада консензус о Николином потенцијалу и будућности у НБА лиги – она је блистава. А да ли ће Јокић блистати толико да постане најбољи Србин који је тамо играо (а то подразумева да надмаши Дивца и Стојаковића) и заслужити улазак у Кућу славних?

"Мислим да су њих двојица направили фантастичне каријере и оставили дубок траг у Америци, али ја сам убеђен да ће их Никола превазићи, што неће бити нимало лако. Али, ако овако настави и ако га здравље послужи, мислим да ће он бити наш најбољи играч у НБА лиги", каже Милојевић, који је са Стојаковићем у репрезентацији Југославије освојио европску титулу 2001. године.

Амерички новинари са којима смо разговарали Николу чак виде и као озбиљног кандидата за најбољег неамеричког играча у историји лиге.

"Јокић је на правом путу да буде један од најбољих европских играча који су играли ову игру у САД и да ће озбиљно угрозити позицију Дирка Новицког и осталих великана које смо овде гледали. Толико ја верујем у његов таленат", сматра Мерс, а Сингер додаје:

"Мислим да ће Никола бити вишеструки Ол-стар када се буду сводили рачуни о његовој каријери. Тренер Мајк Мелоун је рекао да се нада да ће Јокић за 15 или 20 година бити у Кући славних. Мислим да постоји шанса за тако нешто, али смо сада годинама (вероватно више од једне деценије) далеко од те расправе."

Наши саговорници сложни су у оцени да ће Јокић и Денвер ове сезоне сигурно играти у плеј-офу, да ће бити међу прва четири тима на Западу и имати предност домаћег терена макар у првој рунди плеј-офа. А онда је све могуће, и за тим и за његову прву "виолину".

број коментара 11 Пошаљи коментар
(субота, 19. јан 2019, 09:46) - Веки [нерегистровани]

Мој скромни допринос

И ја сам гласао само за Николу.

(субота, 19. јан 2019, 09:29) - Uglješa Čađenović-CRNI [нерегистровани]

Umjereno samo

To što je uspješan u klupskoj karijeri u redu. Čovjek je iz Srbije pa mi zbog toga jeste drago i dobro je da naši ljudi uspiju da se snađu i da napreduju i ostvaruju uspjeh i to u uslovima teške konkurencije. I to je za pohvalu i za čestitke. Ali to što ga uopšte ne dotiče osećaj potrebe da pomogne reprezentacija svoje zemlje,u važnim takmičenja, a da pri tom, ne pamtim da je toliko vremena posvećeno u srpskim medijima nekom košarkašu kao njemu poslednjih godina, nije u redu. I to je uvreda za sve one naše reprezentativce koji su i pored napornih obaveza u svojim klubovima i kontinentalnim takmičenjima,svoje odmore žrtvovali ali srcem za svoju zemlju Srbiju. Izvinite mediji, ali činite veliku nepravdu. Ali bez obzira na sve Jokiću želim odlično zdravlje i sreću u životu,kao i svim našim košarkašima i svim sportistima, mada su moje simpatije uvijek više usmerene ka onima koji vole svoju zemlju bez interesa.

(петак, 18. јан 2019, 21:58) - anonymous Milan [нерегистровани]

Glasao sam

Za Nikolu naravno.

(петак, 18. јан 2019, 20:45) - anonymous [нерегистровани]

Reprezentacija

Nijedan igrac iz Evrope koji igra u NBA nece igrati za reprezentaciju dok traje sezona u NBA, pre sve razumite da jedan tim igra utakmicu u NBA u proseku svaka 2 dana neretko cak i dan za danom, a utakmice su svaki dan, osim kad imaju neke kratke pauze oko praznika ili kad bude all-star vikend, sto znaci da bi oni morali da odsustvuju sa vise utakmica u svom timu da dodju u Evropu na nekoliko dana i igraju neku kvalifikacionu utakmicu, elem i kad bi igrali, moraju da predju dug put i igrali bi umorni, a drugo tim ih ne bi pustio na takve utakmice. E sad prvenstva svetsko, evropsko, olimpijsko se igraju upravo u tim pauzama izmedju klupskih prvenstava u americi i evropi tj na leto, kad igraci mogu da putuju i budu tu za reprezentaciju, e sad sto se tice Jokica decko proslo leto nije igrao za reprezentaciju jer je radio na sebi na tome da poboljsa svoje vestine i svoju formu. Ja sam siguran da ce na leto igrati svetsko prvenstvo (osim ako ne bude povredjen), i onda kada osvojimo zlato svi ovi sto su ga vredjali ce odjednom poceti da ga hvale.

(петак, 18. јан 2019, 19:23) - anonymous [нерегистровани]

Ј

Јокић је играо за репрезентацију и узео једну медаљу. На претходном такмичењу није, јер му је била потребна физичка припрема за улогу коју данас има у тиму. Наши људи не разумеју да неки успеси нису богом дани, већ је потребно уложити много времена у њих.

(петак, 18. јан 2019, 18:54) - anonymous [нерегистровани]

Glasovi

Ove godine je od cele moje porodice dobio glasove, ali ubuduce, ako ne bude igrao za Srbiju, nece dobijati.

(петак, 18. јан 2019, 17:21) - anonymous [нерегистровани]

@Za Somborce Jokic je zvezda

Јесте звезда, нема ту поговора! И добар је момак и све...

Нама је само криво што не игра мало за нас! Не кажем да је дужан да игра нити да неће играти... Само ми је криво што НЕ ИГРА!

Какви сте ви то људи, Сомборци, кад вам то није криво?

(петак, 18. јан 2019, 17:16) - dunav [нерегистровани]

o somboru...

Samo jedna napomena na ovaj lep komentar.
Željko Rebrača, iako sada živi u Somboru, rođen je u Apatinu i tamo je počeo košarkašku karijeru. Iz OKK Apatin otišao u Novi Sad pa dalje u Partizan itd.
Dragan Tarlać je odrastao u Somboru ali je tu trenirao rukomet (!!!), a onda su ga apatinski košarkaški treneri pozvali da počne da trenira košarku u ovom gradu. On je iz Apatina nastavio u Vojvodinu pa u Zvezdu.

Za Jokića vam svaka čast ali tuđe ne svojatajte!

(петак, 18. јан 2019, 17:12) - padre [нерегистровани]

rsstojkovic@gmail.com

I Jokić je sa Srbijom osvojio srebrnu na Olimpijlskim igram!Abi Dončiž nije igrao za Sloveniju otkad je u NBA!

(петак, 18. јан 2019, 16:42) - Miroslav [нерегистровани]

Za Somborce Jokic je zvezda

Jokic je u reprezentaciji nastavio niz koji je poceo Radivoj Korac a nastavili Rebraca, Tarlac i Gagic kao clanovi reprezentacije. To sto nije igrao za Srbiju na pojedinim prethodnim takmicenjima ne znaci da nece igrati u buducnosti. Ni Doncic nije igrao u kvalifikacijama i Slovenija se nije plasirala na Svetsko prvenstvo pa ga u dezeli niko ne mrzi a srpskog je porekla... Kod nas, Jokica kritikuju samo oni koji nisu u zivotu ama bas nista uradili a mi Somborci ga postujemo i navijacemo za njega uvek sa ostatkom Srbije koji postuje Joklicev uspeh.