Читај ми!

Могуће одлагање Ролан Гароса и следеће сезоне, сада уз једну измену

Организатори Ролан Гароса неће се либити да поново помере термин одигравања Ролан Гароса, ако то буде било неопходно следеће године, потврдио је директор турнира Ги Форже. Француска тениска федерација (ФФТ) нашла се на удару критика у марту, када је објављено да ће париски гренд слем, уместо у стандардном термину, бити игран крајем септембра и почетком октобра.

Организатори су се на овакав корак одлучили због пандемије коронавируса, али се претходно нису консултовали са осталим кровним организацијама, као ни са учесницима, што је изазвало опречна мишљења.

Због тога је Отворено првенство Француске у тенису играно у новом термину када су услови, у најмању руку, били неповољни за одржавање такмичења.

Форже је, говорећи о следећем издању, најавио да би могло да дође до новог одлагања уколико се ситуација са ковидом 19 не стабилизује, али је додао да ће сада имати више разумевања за све укључене стране.

"Хајде да кажемо да уколико се сутра, што наравно значи следеће године, суочимо са истим проблемима, вероватно бисмо покушали да изведемо исти подухват", рекао је Форже пред мастерс у Паризу.

Додао је и да је сарадња током веома тешке и изазовне 2020. године са АТП-јем и ВТА била врло позитивна.

"Они ће вероватно бити први са којима ћемо разговарати и тражити подршку."

Овогодишњи Вимблдон први пут је отказан од Другог светског рата, али су остала два гренд слема у другом делу сезоне, Ју-Ес опен и Ролан Гарос, ипак одржани. Такмичење у Њујорку је због наведеног одлагања први пут било пре оног у Булоњској шуми, а оба су организована уз строге мере предострожности.

Форже је истакао да су организатори морали брзо да делају и донесу одлуку о одлагању, као и да су у том тренутку били забринути због реакције осталих тениских организација.

"Знам да смо били на удару критика када смо померили датуме за одигравање Ролан Гароса. Урадили смо то веома брзо и узнемирили неке људе. Одређени играчи су били веома изненађени, учинили смо то да своју руку. Позитивна ствар је што су нам ти исти људи, а посебно играчи, рекли да смо исправно поступили. Тако да је функционисало", навео је Форже и закључио:

"Сада знамо да су нам пружили велику подршку и, уколико се догоди исто следеће године, вероватно ћемо у ранијој фази покушати да замислимо ново одлагање Ролан Гароса за каснији део сезоне."