Ekleston: Sezonu Formule 1 treba prekinuti i pre početka

Berni Ekleston smatra da bi sezonu Formule jedan trebalo prenikuti, iako nije ni počela. Kao razlog navodi da je već osam trka otkazano zbog koronavirusa, a postoji mogućnost da se još neke ne voze.

Ekleston je uveren da sezonu treba otkazati, jer ne misli da može biti održan dovoljan broj trka da bi bila validna. Uvodnih osam rundi sezone 2020. je otkazano ili odloženo, a sumnja se u mogućnost organizovanja mnogih od preostalih 14 trka, jer pandemija koronavirusa i dalje utiče na sportski kalendar.

Potrebno je najmanje osam trka da bi šampionat bio validan, ali bivši izvršni direktor F1 veruje da to neće biti moguće.

"Trebalo bi da prekinemo prvenstvo ove godine i ponovo početi sledeće, jer ne vidim da će biti moguće dobiti dovoljan broj trka potrebnih za šampionat", rekao je 89-godišnjak za Bi-Bi-Si Radio Pet uživo.

"Mora da ih bude osam, a ne vidim da će ih biti. Teška je situacija."

Ukoliko se dovoljno trka bude organizovalo, Britanac Luis Hamilton imaće priliku da se izjednači sa rekordom Mihajla Šumahera sa sedam titula. Ipak, skraćena sezona bi umanjila njegov uspeh.

"Mislim da se za Luisa neće puno promeniti situacija. Pobedio bi bez obzira na broj trke, bilo da je osam, 16 ili 20."

"Ako je to svetsko prvenstvo i on pobedi, to bi se desilo i rekli bi da je osvojio svetsko prvenstvo. Strašna stvar je što bi pobedio na svih osam trka. To ne bi bilo super prvenstvo."