Čitaj mi!

Mesi je pokrenuo "lavinu", sprema se rušenje Barselonine uprave

Fudbalski klub Barselona nalazi se u jednom od najkritičnijih perioda u poslednjih 15 godina, a turbulencije u prestonici Katalonije ne jenjavaju i posle sage o odlasku Lionela Mesija. Najbolji fudbaler sveta zatražio je raskid saradnje sa Barselonom, ali je zbog odbijanja kluba i administrativnih problema, bio primoran da ostane i odradi poslednju godinu ugovora.

Posledice snažnog zemljotresa koji je tada zatresao "Kamp Nou" i dalje se osećaju, pa je potez Argentinca, koji je istakao da zbog ljubavi prema "Blaugrani" nikada ne bi mogao da pravdu potražuje na sudu, pokrenuo lavinu događaja koji bi mogli da donesu velike promene.

Predsednik Đosep Marija Bartomeu je prvo, prema igračevim rečima, prevario Mesija prilikom pregovora o odlasku, a onda znajući da kupac mora da aktivira otkupnu klauzulu od 700.000.000 evra, insistirao na odbijanju bilo kakve ponude.

Čak i da je Leo otišao, budući klub (verovatno Mančester siti), morao bi da plati navedeni iznos ukoliko presuda bude u korist Barselone, što je dodatno pojačalo gnev navijača prema Bartomeuu i njegovoj upravi.

Katalonci nisu zadovoljni radom čelnika u poslednjih nekoliko godina jer je lošom transfer politikom, prevelikim zaduživanjem, pogrešnim potezima i sakrivanjem istih, gigant ostao bez pravog i šampionskog projekta.

Zbog toga je Mesi i hteo da ode, a zbog toga je formiran i pokret simboličnog imena – "Više od pokreta", čiji je cilj iskazivanje nepoverenja aktuelnoj upravi i njeno svrgavanje. On bi uskoro mogao da bude i ostvaren.

Kako je Barselona jedan od retkih klubova čiji su vlasnici navijači, postoji mogućnost zakazivanja prevremenih izbora, ukoliko se skupi određen broj potpisa, njih 16.500. Rok je istekao u četvrtak u podne, kada je pokret saopštio da je sakupio 16.521 potpis.

Time je napravljen veliki korak ka promenama na čelu kluba i spisak potpisa će u 18 časova biti predstavljen u klubu, kako bi prošao provere i konačnu validaciju.

Ukoliko potpisi budu potvrđeni, a iz pokreta veruju da će ih na kraju biti preko 18.000, sledi glasanje. Ako dve trećine članova bude za tu opciju, uprava pada i zakazuju se novi izbori.

Izbori za predsednika Barselone zakazani su za mart 2021, ali će izgleda biranje nove uprave biti organizovano ranije, kako bi se sa "vlasti" skinuo Bartomeu.

Kandidati za novog predsednika trebalo bi da budu Viktor Font, Đordi Fare, Luis Fernandes i bivši prvi čovek Đoan Laporta.

Mnogima od njih cilj je da se promeni transfer politika, da se klub vrati svojim vrednostima i igračima iz legendarne La Masije, kao i da se na mesto trenera postavi čuveni vezista Ćavi Ernandes, koji "zanat peče" u Kataru.

Mesijeva sudbina još nije poznata, ali prema navodima ljudima koji su bliski Argentincu, on će razmisliti o ostanku ukoliko se promeni rukovodstvo Barselone.

U međuvremenu, osim činjenice da su za Ivana Rakitića i Artura Vidala dobili "smešan" iznos, stigao je novi problem jer, zbog nerazjašnjenih okolnosti sa prethodnim trenerom Kikeom Setijenom, novi šef stručnog štaba Ronald Kuman još neko vreme neće moći da vodi ekipu.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">