Čitaj mi!

Kako je magla zaustavila Zvezdu i spasila Milan pre 32 godine

Vremenski uslovi su često ključni za sportske događaje, a ponekad ispišu i zanimljive stranice sportske istorije. Magla je trenutno u celoj Srbiji, u Beogradu je vidljivost manja od 100 metara. Nešto slično bilo je pre 32 godine. Na današnji dan, 9. novembra 1988. godine, Crvena zvezda je igrala čuvenu utakmicu protiv Milana za plasman u četvrtfinale Kupa evropskih šampiona. Zbog magle koja je bila još gušća nego danas, utakmica je prekinuta i ponovo odigrana dan kasnije. Zahvaljujući bogatoj arhivi RTS-a, sećamo se dana kada je magla spasila italijanskog fudbalskog giganta.

U prvom meču Crvene zvezde i Milana u Italiji rezultat je bio nerešen 1:1, pa je ključna utakmica igrana na stadionu "Rajko Mitić" upravo na današnji dan i crveno-beli su poveli u 50. minutu golom Dejana Savićevića.

Ali meč u Beogradu je prekinut u 65. minutu jer je sudija Nemac Diter Pauli procenio da su zbog velike magle uslovi za igru nemogući, pa je dometa odluka da se utakmica ponovi sutradan.

Ovoga puta prvi su poveli gosti, ali je opet završena sa 1:1, pa se ušlo u penal seriju koja je odlučivala o pobedniku.

Sa bele tačke više sreće su imali fudbaleri Milana koji su sa 4:2 otišli u četvrtfinale Kupa evropskih šampiona.

Te 1988. godine Milan će na kraju takmičenja postati prvak Evrope. A sve je, možda, moglo biti drugačije da nije bilo – magle...

Ipak, tri godine kasnije i Crvena zvezda je osvojila titulu šampiona Evrope.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">