Čitaj mi!

Igre u Tokiju, ukratko: Srbija oborila rekord iz Rija i dokazala da je sportski gigant u regionu

Olimpijski tim Srbije je na Igrama u Tokiju oborio rekord po broju osvojenih medalja. Srpski takmičari su pokupili devet odličja i tako nadmašili učinak iz Rio de Žaneira pre pet godina. Takođe, Srbija je sa devet medalja dokazala da je sportski gigant u regionu.

Za Srbiju, Olimpijske igre u Tokiju počele su munjevito, nastavilo se u nešto sporijem ritmu, da bi najslađe bilo na kraju.

Milimetarska preciznost Damira Mikeca pokrenula je lavinu uspeha, koju su krunisali neustrašivi vaterpolisti, dokazavši još jednom da su najbolji na planeti. 

Naša zemlja osvojila je devet odličja na Igrama u Tokiju, čime je oboren rekord od pre pet godina sa Olimpijskih igara u Riju.

Najsjajnija odličja osvojena su u bazenu i borilačkim sportovima. Milica Mandić bila je najbolja u taekvondouJovana Petković u karateu, da bi poslednju medalju u Tokiju, Srbiji osvojili vaterpolisti.

Jedino srebro za Srbiju izborio je Damir Mikec u streljaštvu.

Čak pet osvojenih medalja bilo je bronzano, a njima su se okitili strelac Milenko Sebićtaekvondistkinja Tijana Bogdanovićrvač Zurab Datunašvilimuška basket i ženska odbojkaška reprezentacija. 

Srbija se sa devet osvojenih medalja u Tokiju svrstava na 26. mesto po broju ukupno osvojenih medalja, a 28. ukoliko se gleda "težina" zlatnih.

Tako je olimpijski tim Srbije drugi po broju osvojenih odličja u regionu, odmah iza Mađarske.

Mađari su osvojili 20 odličja, Srbija devet, a potom slede Hrvatska sa osam, Bugarska sa šest, Slovenija sa pet, Grčka i Rumunija sa četiri. Severna Makedonija osvojila je jednu, dok Crna Gora, BiH i Albanija nisu uspeli da stignu do odličja u Tokiju. 

Srbija je mogla i do znatno većeg broja medalja, ali je nažalost u pet sportova i disciplina zauzela četvrto mesto. Nažalost, bili su to sportovi u kojima je Srbija važila za jednog od, ako ne i najvećeg, favorita za medalju. 

Bilo kako bilo, Srbija je još jednom dokazala da važi za sportskog giganta u regionu i u Evropi i da je sport jedan od njenih zaštitnih znakova.

Sve nastupe, uspehe i izjave srpskih sportista, mogli ste da pratite u direktnim prenosima na programima Radio-televizije Srbije, kao i na našem internet portalu.

Naredne Olimpijske igre počinju za tri godine, 26. jula 2024, kada će domaćin biti glavni grad Francuske, Pariz. 

Nadamo se da Srbiju u Parizu čeka još više ostvarenja, odličja i rekorda...