“Епидемија је криза из које можемо да изађемо бољи“

Чак четвртина света је у карантину. Од када је пандемија стигла и у Србију, многи су се својевољно или под принудом изоловали у станове и куће, а неки су и у карантинима које је обезбедила држава. Ивана Сташевић Карличић, директорка Клинике за психијатријске болести "Др Лаза Лазаревић" каже за РТС да је део система који се бави менталним здрављем спреман за све оно што од њих буде тражио кризни штаб.

Ивана Сташевић Карличић је гостујући у Дневнику РТС-а рекла да ако је простор за карантин на београдском Сајму цена да спасемо себе, вољене и земљу, онда је то најмање што можемо да учинимо.  

"Епидемију воде људи који су изузетно компетентни, и можете бити сигурни да је то нешто што ће нас извести на прави пут са најмањом могућом штетом и по систем и по појединца", рекла је Ивана Сташевић Карличић.

Не може се, каже, очекивати на комфор на какав је навикао:

"Крећемо са две тачке да решавамо проблеме код људи. Прва тачка је правилно информисање - где се сада налазимо, шта следи ако не поступимо онако како правила медицинске струке налажу. Апелујем да се грађани информишу само са релевантних извора, са сајта ‘Батута‘, Министарства здравља и Светске здравствене организације."

Према њеним речима, друга тачка је да грађани морају да знају да је епидемија друштвена криза из које могу да изађу бољи.

"Ово није прва криза. Имали смо искуство са кризама у Првом и Другом светском рату, па су ипак друштва излазила из тих криза и боља и квалитетнија. Морамо да страх од одвајања, страх од болести превазиђемо на најбољи начин. Да научимо да усамљеност може некада да нас учини бољим, а некада и колективно путовање ка већем циљу", нагласила је Ивана Сташевић Карличић.

Део система који се бави менталним здрављем је спреман, додаје, за све оно што од њих буде тражио кризни штаб.

"Информишите се мање, а тачније. Водите здравији начин живота, храните се исправно, спавајте и устајте на време. Не користите психоактивне сусптанце, седативе, цигарете, алкохол. Ако имате било какв проблем који не можете сами да решите, СОС линија Министарства здравља 0800 309 309, психијатри и психолози чекају да вам одговоре на свако питање. Будите одговорни и солидарни", препоручила је Ивана Сташевић Карличић.