Ужице ново жариште коронавируса, ситуација у Новом Пазару алармантна

Према најновијим подацима, још три особе су преминуле, а 254 су оболеле од коронавируса, што је у јуну рекордан број новозаражених у дану. Због раста броја оболелих и преминулих, сутра заседа кризни штаб који би требало да одлучи о новим рестриктивним мерама. Ужице је ново жариште са све више оболелих. У Новом Пазару тешка ситуација, више од 100 људи има тешку клиничку слику. Ангажована је и војска.

У четвртак је у Србији регистровано 137 нових случајева коронавируса, у петак 193, у суботу 227, а данас 254 новозаражене особе.

У Златиборском округу данас је потврђен знатан скок инфицираних коронавирусом. У десет општина округа укупно је потврђен 71 нови случај, а међу њима је чак 47 из Ужица.

Према речима градоначелника Тихомира Петковића, сутра на седници у 10.00 разматраће се увођење ванредне ситуације.

За неколико дана укупно је регистровано 79 новозаражених. За директора здравственог центра ситуација није алармантна.

"Не бих рекао да је аларманта, озбиљна јесте, али не и алармантна. Мислим да се држи под контролом. Свакодневно смо у контакту са Министарством здравља, ковид амбулантама, тако да за сада мислим да уз препоруку грађанству да поштују препоруке које су наложене, спремни смо да издржимо. Највећи број случајева су лакши облици, пет-шест смо послали према Београду. Имамо заштитне опреме, поготово за наше запослене, јер нам је то основно, ко би после лечио пацијенте", каже директор здравственог центра Милош Божовић.

Данас је забележено деветоро новозаражених из Чајетине, пет из Пријепоља, три из Бајине Баште, по два из Ариља и Нове Вароши и по једна из Пожеге, Прибоја и Сјенице.  

Од почетка епидемије до данас у Златиборском округу је укупно је потврђен 371 случај позитиван на вирус ковид-19.

Тешка ситуација у Новом Пазару 

Трећи дан од увођења ванредне ситуације број оболелих у Новом Пазару се не смањује. Више од сто пацијената у Новом Пазару има тешку клиничку слику.

Војска поставља шаторе у кругу болнице испред палијативног и грудног одљења. Медицински радници, лекари, возачи санитета су на измаку снаге. 

"Основни проблем је недостатак квалитетног кадра зато што је већина лекара оболела. Шатори су постављени за пресвлачење радника", наводи Слободан Милисављевић, ггрудни хирург из Крагујевца.

Директор болнице Мехо Махмутовић каже да је одједном дошло до великог прилива тешких пацијената.

"Цела болница има озбиљну опрему, лекова има довољно, све време имамо довољно заштитних средстава. На дневном нивоу имамо дистрибуцију из Београду", наводи Махмутовић. 

Због све тежих услова рада у скафандерима на високим температурама, када не сме клима да се укључује, у појединим ковид болницама, лекарима и сестрама, смене су скраћене.

У Пчињском округу је 36 новооболелих.

"Сада се вирус врло брзо шири, то да нагласим, и да је интензитет активности вируса висок. Има и у трговинским објектима, и у привредним субјектима, још увек и у фабрикама има случајева. Има и неповезаних случајева оболевања, у смислу не знамо узрок, не знамо извор заразе", указује Слађан Станковић, епидемиолог у Заводу за јавно здравље у Врању.

Стабилнија ситуација у Крагујевцу 

Крагујевац, који је јуче прогласио ванредну ситуацију, чека одобрење Републичког кризног штаба за примену рестриктивних мера.

У том граду данас стабилнија ситуација, новозаражених је 25, упола мање него дан раније.

"Оно што је специфично, већина њих има блажу клиничку слику. Од тих стотинак који дођу на преглед, само двоје или троје су таквог здравственог стања да морамо да упутимо на инфективну клинику. Оно што је примећено то је да је већина њих температуру добила зато што су били по ноћним клубовима, проводима...", наводи Василије Антић, директор дома здравља у Крагујевцу.

Сада плаћамо цену опуштања претходних недеља, каже струка. Укидање ванредне ситуације многи су тумачили и као укидање мера заштите.

У установама социјалне заштите, посебно у домовима за старе, потенцијалним жариштима, мере заштите нису ни престајале. Посете се строго се контролишу.