Како изгледа војна пољска болница у Новом Пазару подигнута за један дан

За само 24 часа у Новом Пазару подигнута је пољска војна болница како би се медицински радници лакше изборили са разбуктавањем пандемије у том граду.

Болница има капацитет од 110 кревета који може да се прошири до 170, а у њој ће се лечити лакше и средње тешко оболели пацијенти од ковида 19.

Начелник Управе за војно здравство генерал-мајор Угљеша Јовичић навео је да су према наређењу врховног команданта Војске Србије Александра Вучића и министра одбране Александра Вулина добили задатак да у року од 24 часа формирају пољску војну болницу поред Опште болнице у Новом Пазару, саопштило је Министарство одбране.

"Одмах смо приступили реализацији тог задатка и у сарадњи са припадницима Друге бригаде копнене војске поставили шаторе и кревете. У медицинским тимовима је 40 медицинара из војних здравствених установа, додаје генерал Јовичић.

Како је навео, ту ће се лечити пацијенти из региона Новог Пазара, Сјенице и Тутина.

Имамо довољно искуства, задатак ћемо да извршимо како треба и на време. Остаћемо колико год буде потребно и пружићемо максималну медицинску помоћ, нагласио је Јовичић,

Важно је да брзо радимо, имамо нашу опрему и добру сарадњу са директором Опште болнице. Овде смо заједно у борби против вируса, каже Јовичић.

Командант новоформиране војне пољске болнице у Новом Пазару потпуковник др Предраг Крстић каже да је болница попуњена кадром свих потребних профила.

"У овом тренутку болница је предвиђена за пријем више од 100 болесника, са могућношћу увећавања тог броја. Формирана је са 'црвеном' и 'зеленом' зоном и јасним једносмерно усмереним кретањем, све у циљу личне заштите и самозаштите медицинског особља и адекватног збрињавања болесника", објашњава потпуковник Крстић и додаје да је у болници тренутно ангажовано око 40 лекара и медицинских техничара.

Према речима начелника Војномедицинске академије пуковника др Мирослава Вукосављевића, од данас "срце ВМА куца и у Новом Пазару у оквиру Опште болнице, као што куца истим ритмом у згради ВМА на Бањици или у Војној болници на Карабурми".

"Било је велико задовољство посматрати лица људи када смо дошли, с каквим одушевљењем и гостопримством су нас прихватили и надом да буде боље. Надам се да ћемо заједно са свим медицинским радницима из наше земље и нашим домаћинима успети да једну велику пошаст - корону ставимо под контролу", рекао је пуковник Вукосављевић и поручио да ће медицинско особље остати до краја, "док се не изборе са вирусом".