Преминуло још 5 особа, новозаражених још 276

Према последњем пресеку, још пет жртава ковида 19, новозаражених је 276. Тестирана 9.922 узорка. На респираторима 118 пацијената.

Још 22 особе заражене коронавирусом у Шумадији

Од 331 обрађеног узорка, коронавирус потврђен код још 22 особе из Шумадије.

Према подацима Института за јавно здравље у Крагујевцу, из тог града је 18, и по један из Кнића, Аранђеловца, Баточине и Раче.

Укупан број позитивних пацијената у Шумадији, од почетка епидемије до данас је 2.260. Највише у Крагујевцу - 1.762.

У Клиничком центру, на лечењу су 84 особе од којих је шест на респиратору.

Ђорђевић: Радници се жале на злоупотребу помоћи државе, али нема доказа

Министар за рад Зоран Ђорђевић каже за РТС да добија свакодневно мејлове радника који се жале да послодавци злоупотребљавају државну помоћ, али нема материјалних доказа да се тако нешто дешава, пошто се запослени не одлучују да сведоче.

У Краљеву преминула једна особа, новозаражених 17

У последња 24 часа, још једна особа је преминула у Општој болници Студеница, а у Краљеву је зараза коронавирусом званично потврђена код још 11 Краљевчана.

У Дирекцији националних референтних лабораторија у Батајници тестирано је 49 узорака и 11 је било позитивно. Од почетка епидемије, званично је оболело 1.287 Краљевчана.

На ковид одељењу краљевачке болнице лечи се 45 пацијената. Седморо је на одељењу интензивне неге, по троје на респиратору и неинвазивној вентилацији и још један пацијент је на терапији кисеоником.

У претходна 24 часа, три пацијента су примљена на лечење, а девет их је отпуштено из болнице.

У Општој болници у Чачку 83 пацијента

У пријемно-тријажној амбуланти Опште Болнице Чачак свакодневно је уобичајен прилив пацијената са симптомима и знацима ковид инфекције, саопштено је из те установе.

У току дана прегледано је 48 пацијената, а на свим одељењима која су претворена у ковид одељења, хоспитализована су укупно 83 пацијента.

У формираном респираторном центру, где су хоспитализовани пацијенти са тешком клиничком сликом тренутно се налази девет пацијената, од тога су четири на респиратору.

У установама социјалне заштите и домовима за старе коронавирус потврђен код 268 корисника и 81 запосленог

Закључно са даном 07.08.2020. године, у установама социјалне заштите и домовима за смештај одраслих и старих, потврђено је присуство ковида 19 код 268 корисника и 81 запосленог, наводи се на сајту Министарства за рад. запошљавање, борачка и социјална питања.

Укупан број излечених корисника установа социјалне заштите износи 676, а број излечених особа које су запослене у установама социјалне заштите износи 283.

Јесен дочекујемо са већим колективним имунитетом

Др Дарија Кисић Тепавчевић истакла је да то што нисмо имали мирно лето по питању коронавируса не значи да ћемо имати лаку јесен, пошто је то период који погодује респираторним вирусима.

Наводи да ћемо, ипак, дочекати тај период са већим колективним имунитетом.

На КиМ преминуле три особе, коронавирусом инфицирана још 181 особа

На Косову и Метохији, у срединама под надзором здравственог система косовске владе, у последња 24 часа преминуле су три особе оболеле од ковида 19.

Од избијања епидемије преминуле су 303 особе, које су према наводима лекара имале И друге пратеће болести.

Институт за јавно здравље у Приштини регистровао је 181 нови случај инфекције корона вирусом на основу тестирања 463 узорка.

Укупно је 9 869 особа инфицирано на КиМ од избијања епидемије. Излечено је 5.505, а активан је 3.961 случај.

Косовски министар здравља Арменд Земај најавио је да ће од следеће недеље тестирање људи са симптомима коронавируса моћи да се обави и у 33 приватне лабораторије на Косову.

На конкурс министарства пријавиле су се 123 приватне здравствене установе. Прегледано је 37 пријава од којих 33 испуњава услове и од следеће недеље моћи ће да обављају тестирања.

Од избијања епидемије, тестирање на коронавирус обавља лабораторија Института за јавно здравље у Приштини.

У разним фазама испитивања 168 вакцина

Др Дарија Кисић Тепавчевић навела је да се у овом моменту 168 вакцина налази у разним фазама испитивања.

"Од свих тих вакцина се шест налази у трећој фази истраживања. То јесте последња фаза која може да буде значајно дуга. Хајде да причекамо све те најављене датуме и регистрације", истакла је Кисић Тепавчевићева.

Гојковић: Пад броја оболелих показатељ шта би сви требало да радимо

Др Зоран Гојковић је рекао да су за вирус и рестиктивне мере временски услови битни.

"Јако је пуно ствари који говоре у прилог рестриктивних мера и смањење њиховог ефекта. Надамо се да ће у августу доћи до пада броја оболелих. То се и догодило, али је то само показатељ шта треба сви да радимо. То је процена од времена, тежине слике, оптерећености здравственог система, у септембру нам креће и школа", казао је Гојковић.

Кисић Тепавчевић: Колективини имунитет је динамичан појам

Др Дарија Кисић Тепавчевић изјавила је да је колективини имунитет динамичан појам који зависи од више фактора.

"Један је дужина имунитета након прележене болести, а следећи је да ли постоји вакцина и колико дуго после вакцине постоји имунитет. Новорођена деца смањују колективни имунитет, као у преминуле особе. То се стално мења", истакла је Кисић Тепавчевићева.

Према њеним речима, према садашњим проценама колективини имунитет који би могао да спречи ширење болести је око 50-60 одсто.

"Да ли ће да расте и у ком степену зависи од свих фактора. Како буде јачао наш колективни имунтет, вирус ће слабити. Он је штит за све заразне болести. Доста смо јачи када је у питању овај вирус него на почетку године", казала је заменица директора "Батута".

Гојковић: Грађани ће тачно знати шта држава предузима са вакцином

Покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић истакао је да ће грађани тачно знати све што држава предузима и са каквим квалитетом вакцине располажемо.

"У наредном временском периоду биће на стотине различитих тумачења. Нама као грађанима преостаје да слушамо струку, и да слушамо људе који стоје иза тога својим радом", истакао је Гојковић.

Кисић Тепавчевић: Требало би сви да се понашамо као да смо потенцијални контакти

Др Дарија Кисић Тепавчевић навела је да се свет данас налази у фази пандемије када сви треба да се сматрамо као потенцијални контакти.

"Зато и сви треба да се понашамо као да смо контакти и носиоци инфекција. Кад је у питању истраживање контаката конкретно, у овом моменту сви ми познајемо више особа које су или сада позитивне или биле у претходном периоду", казала је Кисић Тепавчевићева.

Епидемиолошко истраживање се, додаје, пре свега усмерава на породичне контакте.

"У ширем контексу сваки контакт се разматра да ли је био ризичан или не. Прво се процењује да ли је то била врста контаката која је била ризична", нагласила је Кисић Тепавчевићева.

Стевановић: Терапијски протоколи се пишу за професионалце

Др Горан Стевановић истакао је да се терапијски протоколи пишу за професионалце и они не требају да се разматрају у медијима.

"Када се прилагођавамо новодоступним лековима, терапијским процедурама", казао је Стевановић.

Опште мере превенције за коронавирус исте као и за вирус грипа

Др Дарија Кисић Тепавчевић навела је да је сезона грипа од октобра до марта.

"Ако се сећате, највећи број оболелих смо имали током фебруара. Продужили смо и школски распуст. Највећи пикови оболевања од грипа су били од децембра до фебруара, некада чак и до марта", навела је Кисић Тепавчевићева.

Нагласила је да све опште мере превенције за коронавирус су исте као и за вирус грипа.

Осам приватних лабораторија поднело документацију за тестирање

Др Дарија Кисић Тепавчевић истакла је да када је реч о птиватним лабораторијама осам лабораторија поднело документацију и у "овом моменту се налазимо у финализацији решења да ли ће приступити оваквом тестирању".

У КБЦ "Др Драгиша Мишовић" лечи се седморо деце

Др Дарија Кисић Тепавчевић истакла је да се на лечењу налази укупно 3154 особа.

"У Др Драгиша Мишовић хоспитализовано је седморо деце, на Гинекологији су три труднице. У КЦ Ниш у старом делу хоспитализовано је једно дете, као и у болници у Шапцу", истакла је Кисић Тепавчевићева.

На КиМ је хоспитализовано 89 особа, док се 424 налази у изолацији.

Гојковић: У КЦС војводине се лечи 244 пацијента

"То је део пацијената који није отпуштен. Када причамо о новооткривеним, и даље су Београд и Нови Сад два града са највећим бројем активних случајева и новооболелих", истакао је др Зоран Гојковић.

Према његовим речима, повећава се нешто број пацијената у Лесковцу и Крушевцу.

"Имамо мањи притисак на болнице у Ваљеву и Шапцу", истакао је Гојковић.

Стевановић: На Инфективној клиници прегледано 20.000 особа од почетка епидемије

Др Стевановић је истакао да се међу оболелима поново налазе пацијенти старије животне доби.

"Тежина клиничке слике је слична, до једне трећине захтева клиничко лечење. На Инфективној клиници је прегледано готово 20.000 болесника. Преко 5.000 РТГ снимака плућа, а преко 2.800 болесника је лечено само на Инфективној клиници", казао је Стевановић.

У последња 24 сата н Инфективној клиници прегледано 156 пацијената

Директор Инфективне клинике др Горан Стевановић истакао је да је у последња 24 сата на Инфективној клници било 156 прегледа, од тога је 30 пацијената је захтевало хоспитализацију.

"У Клиници се налази 61 пацијент. Од тога четири болесника су у јединици интезивне неге на инвазвивној вентилацији, а на осталим формама вентилације још осам пацијената. Тренд броја прегледа се креће око тих цифара", казао је Стевановић.

Кисић Тепавчевић: О наредној школској години почетком следеће седмице

Др Дарија Кисић Тепавчевић изјавила је да је данас одржан састанак са Министарством просвете који се односио на прављање најоптималнијих моедела за прављање школске наставе за основце и средњошколце.

"Узимамо у обзир резултате свих истраживања. Имамо јасне смернице, руковиђени смо искључиво принципима медицине засноване на доказима. Остало је још пар елемената око техничког организовања наставе. Почетком следеће недеље сви ће бити обавештено око организовања наставе на почетку следеће школске године", истакла је Кисић Тепавчевићева.

Гојковић: На лечење примљено 230 пацијената, отпуштено 382

Покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић рекао је да је до данас тестирано 733.059 особа. Од почетка епидемије укупно је преминуло 626 особа. До 15 часова на лечење је примљено 230 нових пацијената, а из болница је оптуштено 382 пацијента.

У Србији се благо поправља епидемиолошка ситуација. У Београду је и даље највећи број заражених.

Последњих дана у болницама је више отпуштених него примљених пацијената.

Опрез је неопходан, поручују лекари и апелују на поштовање превентивних мера: маска, дистанца и хигијена.

Председник Србије Александар Вучић рекао је, на конференцији за новинаре, да је до јутрос у Србији било хоспитализовано 3.519 особа, што је за око 2.000 мање него пре десетак дана.

Истиче да то на најбољи начин говори колико је данас ситуација повољнија, али упозорава да није време за опшутање, већ за још одговорнији приступ борби против коронавируса. 

Све обавезујуће мере и даље ће остати на снази док не будемо сигурни да неће поново бити наглог повећања броја оболелих, јер би то било изузетно опасно, рекао је за РТС покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић.