Највише активних случајева у Београду и Новом Саду, прави се оптимални модел за почетак наставе

У последња 24 сата од последица заразе коронавирусом преминуло је још пет особа, а забележено је 276 нових случајева. Из Кризног штаба је најављено да је у току прављење оптималног модела за похађање наставе у школама. Наводе да је највише активних и нових случајева у Београду и Новом Саду.

Заменица директора Института за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут" Дарија Кисић Тепавчевић рекла је да је, након састанка у Влади Србије у вези са почетком школске године, у току прављење оптималног модела за похађање наставе у основним и средњим школама.

"Имамо јасне смернице, руковођени смо принципима медицине и засновани на доказима. Сви ћете бити обавештени о начинима вршења наставе почетком следеће недеље", казала је Кисић Тепавчевићева на редовној конференцији Кризног штаба.

Директор Инфективне клинике у Београду Горан Стевановић рекао је да је у последња 24 сата на Инфективној клиници обављено 156 прегледа, од чега је 30 пацијената хоспитализовано.

"У клиници се налази, закључно са данашњим отпустима, 61 пацијент на болничком лечењу, од тога су четири болесника у јединици интензивне неге на инвазивној вентилацији. На осталим формама вентилације налази се још осам пацијената", рекао је доктор Стевановић. 

Поново се јављају старији пацијенти 

Када је реч о демографији пацијената, Стевановић је навео да су се почетком јула јављали пацијенти млађег до средњег узрасног доба, а да се сада јављају старије особе.

"Број тих пацијената је мањи од максималног броја пацијената када смо радили преко 350 прегледа за 24 сата", рекао је доктор Стевановић.

Додао је да је тежина клиничке слике таква да између 20 и 33 одсто пацијената захтевају болничко лечење, а да остали пацијенти могу да буду на кућном лечењу и различитим формама опсервације.

Стевановић је рекао да је од почетка епидемије на Инфективној клиници прегледано више од 20.000 особа.

"Урадили смо преко 5.000 рендгенских снимака плућа, више од 10.000 узорковања бриса, скоро 2.800 болесника је болнички лечено на Инфективној клиници", истакао је Горан Стевановић.

Највише активних и нових случајева у Београду и Новом Саду 

Покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић рекао је да се у Клиничком центру Војводине од почетка епидемије у том центру лечило више од 1.600 пацијената, а да се тренутно лече 244 пацијента.

"То је део пацијената који није отпуштен. Када причамо о новооткривеним, и даље су Београд и Нови Сад два града са највећим бројем активних случајева и новооболелих", истакао је Гојковић.

Нагласио је да се данас повећао број пацијената у Лесковцу и Крушевцу, а да је нешто боља епидемиолошка слика забележена у Ваљеву и Шапцу.

На болничком лечењу у Србији више од 3.100 људи 

Дарија Кисић Тепавчевић истакла је да се на болничком лечењу од ковида 19 у Србији налазе укупно 3.154 особа.

"У КБЦ 'Др Драгиша Мишовић' хоспитализовано је седморо деце, на Гинекологији и акушерству су смештене три труднице које су позитивне на присуство овог вируса. У КЦ Ниш, у старом делу, хоспитализовано је једно дете, а у Општој болници у Шапцу хоспитализовано је такође једно дете", казала је Кисић Тепавчевићева.

Истакла је да је са подручја Косова и Метохије хоспитализовано 89 људи, док се 424 особе налазе у изолацији.

"Осамдесет две особе се налазе у КБЦ Косовска Митровица, у Клиничком центру Србије је једна особа, КБЦ "Др Драгиша Мишовић" две и у КЦ Ниш две особе. У последња 24 сата ниједна особа са подручја са Косова и Метохије није преминула од последица инфекција овим вирусом", истакла је заменица директора Института "Батут".

Тестирање на лични захтев могуће у више од 200 установа 

Када је реч о тестирањима грађана на лични захтев, Дарија Кисић Тепавчевић је навела да грађани могу да обаве овакву врсту тестирања у више од 200 установа широм Србије.

Додала је да је осам приватних лабораторија поднело документацију за тестирање.

"У овом моменту се налазимо у финализацији решења да ли ће да приступе оваквој врсти тестирања", рекла је Кисић Тепавчевићева.

Додала је да су све опште мере превенције за коронавирус исте као и за вирус грипа. 

Дарија Кисић Тепавчевић навела је да се свет данас налази у фази пандемије када сви треба да се сматрамо као потенцијални контакти.

"Зато и сви треба да се понашамо као да смо контакти и носиоци инфекција. Кад је у питању истраживање контаката конкретно, у овом моменту сви ми познајемо више особа које су или сада позитивне или биле у претходном временском периоду", казала је Кисић Тепавчевићева.

"Грађани ће знати шта држава предузима у вези са вакцином" 

Покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић истакао је да ће грађани тачно знати све што држава предузима и са каквим квалитетом вакцине располажемо.

"У наредном временском периоду биће на стотине различитих тумачења. Нама као грађанима преостаје да слушамо струку, и да слушамо људе који стоје иза тога својим радом", истакао је Гојковић.

Др Дарија Кисић Тепавчевић изјавила је да је колективини имунитет динамичан појам који зависи од више фактора.

"Један је дужина имунитета након прележене болести, а следећи је да ли постоји вакцина и колико дуго после вакцине постоји имунитет. Новорођена деца смањују колективни имунитет, као у преминуле особе. То се стално мења", истакла је Кисић Тепавчевићева.

Према њеним речима, према садашњим проценама колективини имунитет који би могао да спречи ширење болести је 50-60 одсто.

Др Дарија Кисић Тепавчевић истакла је да то што нисмо имали мирно лето по питању коронавируса не значи да ћемо имати лаку јесен, пошто је то период који погодује респираторним вирусима.

Навела је да ћемо, ипак, дочекати тај период са већим колективним имунитетом.