Шта је договорено на састанку министра здравља са директорима болница које нису у ковид систему

Министар здравља Златибор Лончар наводи за РТС да је током састанка са директорима болница које нису у ковид систему, анализирано колико свака болница има скенера (ЦТ) и магнетних резонанци (МР) и да је направљен протокол колико на тим апаратима мора да се уради прегледа у току дана.

Златибор Лончар наводи да је направљен план за наредне три недеље и одређено колико дневно мора да се уради прегледа на магнетној резонанци, скенеру, а колико коронарографија.

"На свакој магнетној резонанци у Србији од 7 до 19 сати мора да се уради 20 прегледа, то је неки просек, и мора на скенеру да се уради 40 прегледа", наводи Лончар. 

Говорећи о листама чекања министар наводи да је директорима свих болница дат налог да крену са примањем пацијената који су били на листама чекања.

"Не можемо да правимо распоред за наредних месец или два јер не знамо каква ће бити ситуација са коронавирусом, али што дуже издржимо да примамо ове пацијенте то боље. Правимо распоред за наредне две до три недеље, да се раде операције - катаракте, срца, ортопедске операције и да се ради дијагностика", објашњава Лончар.

Додаје да је на директорима да направе безбедан распоред и да постепено улазе у систем како би се, помогло пацијентима јер како каже, не зна ће бити наредни талас или пик.

"Сада нам је ситуација таква да можемо те пацијенте да збринемо", наводи министар.

Додаје да за оне пацијенте који су преко ИЗИС-а заказали дијагностику и треба да оду на преглед у наредних неколико дана остаје тај термин. 

"Да се не брину људи који имају заказане термине данас, сутра и у неким наредним данима. Они остају у својим терминима са тим што ће их у међувремену контактирати људи из болница где имају заказан преглед и питати их да ли су они можда у међувремену одрадили тај преглед, да ли су можда одустали како не би остао празан термин, да могу неког другог да убаце", објашњава Лончар.

Додаје да је свака болница у обавези да отвори телефонску број на који ће пацијенти моћи да се информишу о свему што их занима у вези прегледа, дијагностике и операција.

"У почетку ће се радити и суботом, ако нам буду дозвољавале прилике, радићемо и недељом. У сваком случају, желимо да надокнадимо све оно што је до сада пропуштено јер ако не надокнадимо сада тај број ће се  само повећавати", закључио је министар.