Читај ми!

Др Милика Ашанин: Изузетно тешка ноћ је за нама

Из дана у дан расте број пацијената у болницама широм Србије, у овом тренутку их је 7841. Пренапрегнутом здравственом систему требало би да помогне и нова ковид болница у Батајници, која је јуче примила прве пацијенте. Директор Клиничког центра Србије, професор Милика Ашанин каже за РТС да је у ту болницу примљено 80 пацијената и да је изузетно тешка ноћ за нама.

Милика Ашанин је госујутући у Дневнику РТС-а изјавио да је ковид болница Батајница дошла не у правом, него у последњем тренутку.

"Ми смо у току ноћи имали 80 пријема, била је изузетно тешка ноћ. Пријеми су почели од 17 часова. То су пацијенти са средњетешком и тепшком сликом, обостране пенумоније. Са Инфективне клинике је дошао 41 пацијент, 27 из КБЦ Бежанијска коса, било је пацијената из КБЦ Звездара, Земун. Осам њих је захтевало да буду примљени у интензивну негу. Најмлађи пацијент има 33 године, најстарији пацијент 91 годину", истиче Ашанин.

То су пацијенти, наводи, који су у 50 одсто случајева имали придрижене кардио-васкуларне и неуролошке болести.

"Цео Београд дуго чека једну овакву болницу. Морам да вас подсетим да од Другог светског ратра није урађена ниједна болница општег типа са оваквим капацитетима. Кад све ово прође то ће бити једна озбиљна болница која ће моћи да се примену у разне сврхе. Можда би могла да буде и будући неки Ургентни центар", казао је Ашанин.

Тај комплекс има три објекта, сви су повезани.

"Све што треба у билнициу тој болници, не мора нико да изађе из те болнице. Конструкција те болнице је омогућила висок ниво безбедности свих запослених. Све почиње са централним објектом. Постоји припрема за улазак у инфективну зону. Она има најсавременију климатизацију и прилагођена је лечењу и епидемијских пацијената", нагласио је Ашанин.

Огромни напори лекара који се баве нековид пацијентима 

Што се тиче и осталих капацитета КЦС-а за лечење ковид пацијената све су пуне.

"Много је тежи трећи талас. Када се завршио други талас мислили смо да не може горе. У јавности је било велико чуђење зашто се 1. августа креће са отварањем нове болница, а сада се показало колико је то било спасоносно", нагласио је Ашанин.

Исткао је огромне напоре који пружају запослени који се не баве ковид пацијентима.

"У Србији је навећа смртност од кардио васкиларних болести, малигнитети, ххроничне опструктивне болести плућа, дијабет... Сви професори медицинског факултета су укључени максимално, чак и у дежурства. Успевамо једном добром организацијом да задовољимо и те потребе. Ми смо направили ораганизацију да свака клиника у КЦС има једну до две амбуланте која прима такве пацијенте. Нама нормално раде дневне болнице и дијагностика", каже Ашанин.

Врло су задовољни, додаје, и профилом људи који нам се јавио за запослење.

"Запослили смо 207 лекара и више од 100 сестара и техничара. Планирали смо и да поставимо јак састав што се тиче лекара у Батајници. Ове младе лекаре ћемо распоређивати. Међу њима има пуно оних који су волонтери и млади лекари у КЦС-у. Неки ће отићи у коивд болницу Батајница, а неки ће бити неко време у КЦС", наводи Ашанин.

На питање колико у овом тренутку има заражених здравствених радника напомње да у односу на други талас имамо три пута више заражених.

"То је нормално јер је фреквенција болесника много већа, али су се заражавали преко свог радног места - прецизна цифра - 544, од чега 129 лекара. Само три лекара и 16 медицинских сестара су на хоспитализаицији. Сви остали су у неком блажем облику и налазе се у изолацији", наводи Ашанин.