Читај ми!

Преминуло још 57 особа, нова 6.903 случаја заразе

Према последњим подацима, коронавирус је у Србији потврђен код још 6.903 особе, а од последица заразе преминуло је 57 људи. На респираторима је 279 пацијената.

Уместо кафића шетња

На снази су нове ригорозне мере против пандемије, а епидемиолози очекују да ће се резултати тек осетити. Угоститељски објекти су данас били затворени, а грађани су лепо време искористили за шетњу.

"Таман да се одморимо мало и од кафића и да се прошетамо мало. Лепо је време", каже један суграђанин.

Наводе да се придржавају мера, али некима ипак фали да попију кафу у кафићу.

Другима ни то не смета, кажу, довољна је и шетња по граду.

"Не требају кафићи, ресторани да би се људи опустили и мало уживали у слободном времену. На отвореном не носимо маске, али у превозу и осталом да", каже суграђанин.

Највише новозаражених у Београду - 1.806

Oд 6.903 нова случаја коронавируса колико их је у последња 24 сата потврђено у Србији, највише их је у Београду, 1.806.

Следе Нови Сад са 454, Крагујевац са 271, и Ниш и Краљево са по 221 новооболелим.

Испод 200 новозаражених имају Панчево - 163, Ваљево - 140 и Зрењанин - 133.

Следе Суботица са 118, Чачак са 117, Смедерево са 113 и Врање са 110 нових случајева.

У Ужицу је регистровано 97 новозаражених, у Лесковцу 95, док остали градови и општине имају мање од 70 нових случајева.

У установама социјалне заштитe заражено 1.656 корисника и 738 запослених

На данашњи дан у установама социјалне заштите и домовима за смештај одраслих и старих, потврђено је присуство коронавируса код 1.656 корисника и 738 запослених.

У болницама скоро 8.000 људи, на респираторима 279 пацијената

У Србији су у последња 24 сата тестиране 18.232 особе, а коронавирус је потврђен код њих 6.903.

Борбу са ковидом 19 изгубило је још 57 људи. Од почетка епидемије у Србији је од последица заразе преминула 1.891‬ особа.

На болничком лечењу је 7.988 људи, а на респираторима 279 пацијената.

Иако је у главном граду данима највише новозаражених, епидемиолози упозоравају да се епидемија распламсава и ван Београда.

Јуче је почела са радом ковид болница у београдском насељу Батајница, а директор Клиничког центра Србије, професор Милика Ашанин, рекао је за РТС да је у ту болницу примљено 80 пацијената и да је изузетно тешка ноћ за нама.

Од данас је и део Војне болнице у Нишу у ковид систему. Хируршка клиника Војне болнице у Нишу постала је ковид болница. У њој има 50 постеља за пацијенте са средње тешком сликом. Клиника има сву потребну опрему и добила је и систем централног развода кисеоника.

Професорка Медицинског факултета, вирусолог Тања Јовановић рекла је постоји врло јак антивакцинални лоби не само у Србији него у свету, али да јој уопште није јасно због чега је таква ситуација.

Истакла је да нема разлога за страх када је реч о имунизацији, јер постоје врло рогорозни протоколи који се примењују не само у производњи вакцине, него и у регистрацији на тржишту где треба да се употреби.