Читај ми!

Ивануша: Надам се да су иза нас најтежи дани, али ситуација је и даље озбиљна

Директор Канцеларије Светске здравствене организације у Србији Маријан Ивануша каже за РТС да се нада да су иза нас најтежи дани када је реч о епидемији коронавируса, да је ситуација боља, али да је и даље озбиљна.

Маријан Ивануша је, гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а, навео да се смањује број заражених, али да је и даље много људи на болничком лечењу.

"Видели смо да је било око 8.000 оболелих дневно, сада је 1.500–2.000. Ситуација је боља него што је била, али ти бројеви су и даље велики, видимо колико је људи у болницама и у прошлом месецу је умрло око хиљаду људи. Ситуација је и даље озбиљна, али је боља него што је била", рекао је Ивануша.

Нагласио је да је вакцинација велика нада за будућност, а да је Србија једна од првих држава у свету која је отпочела имунизацију.

"Иде споро јер је ограничена количина вакцина која је на располагању, не само у Србији, већ и у другим државама. Све се државе боре како би добиле што већи број вакцина", навео је Ивануша.

Истакао је да је око педесет држава до сада започело вакцинацију.

"Највећи број вакцина на сто особа потрошено је у Израелу, 22 дозе на 100, а у Шпанији која је на десетом месту на свету једна вакцина на 100 људи тек. Дакле, на почетку смо", додао је Ивануша.

На питање колико је људи неопходно да прими вакцину како би се достигао колективни имунитет, Ивануша каже да су неке калкулације биле да би вероватно 60 до 70 одсто популације, ако би било вакцинисано, представљало добар колективни имунитет.

"Да ли ће то остати тако или не, не знам. Видимо, појавио се нови тип вируса у Великој Британији, који се лакше преноси. Ако се вирус лакше преноси, вероватно ће требати да више људи има имунитет како бисмо стекли колективни имунитет", објаснио је Ивануша.

Нагласио је да је за сада потврђено да вакцине које су на располагању штите и од новог типа вируса.

Говорећи о томе колико смо близу одјављивању пандемије, Ивануша каже да се плаши да смо и даље далеко од тога.

"Верујем да ће неке државе успети у релативно кратко време да вакцинишу оне најосетљивије групе људи, то су нарочито стари изнад 60, 70, 80 година, па онда здравствене раднике или запослене у домовима за старе, али ако погледамо на глобалном новоу, неће тако брзо бити довољно вакцина на располагању да би се масовно могла читава популација света вакцинисати у тако великом проценту", рекао је Ивануша.

Када је реч о епидемијској ситуацији, Ивануша каже да искуство говори да то иде у таласима и да се мало смири па поново букне.

"Све то зависи од нашег понашања – колико смо успешни у том одржавању физичке дистанце, ношењу маски и хигијени руку. Мере треба да остану на снази док се не вакцинише довољно људи", рекао је Ивануша.