Читај ми!

Милион доза кинеске вакцине "Синофарм" стигло у Србију

Aвион "Ер Србије" којим је из Кине допремљено милион доза вакцине компаније "Синофарм" слетео је на београдски аеродром "Никола Тесла" нешто пре 10 часова.

Авион са кинеским вакцинама дочекали су председник Србије Александар Вучић, амбасадорка Кине Чен Бо, министар здравља Златибор Лончар, шеф БИА Братислав Гашић.

Уколико, после провере, добије дозволу Агенције за лекове и медицинска средства вакцина "Синофарм" биће у употреби, можда већ сутра или у понедељак.

Ефикасност "Синофарм" вакцине, у зависности од извештаја, јесте између 80 и 86 одсто. То је класична вакцина направљена по старом принципу, што значи да је направљена од умртвљеног вируса.

Кинеска "Синофарм" је трећа вакцина која ће бити у употреби у Србији, након "Фајзерове" и руске "Спутњик ВЕ".

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је Србија све вакцине које стижу у Србију набавила билатерално, у директном договору са произвођачима, а не преко Ковакс програма.

Србија, како је прецизирао, још није добила ниједну вакцину преко Ковакса, већ су сва цепива која су стигла у земљу резултат билатералних договора - са Американцима за Фајзер, са Русима за Спутњик В и са Кинезима.

"Срећом, били смо довољно паметни да радимо за земљу и да извучемо највише од наших партнера. Имам искуства, знам како то иде и колико морате да се борите да би земља нешто добила. Има земаља које немају ниједну вакцину", рекао је Вучић.

Изјавио да је данас, када је у Србију стигло милион кинеских вакцина против коронавируса, велики и важан дан у борби против ковида-9, јер ће се њима вакцинисати 500.000 људи, што је велики обрт у тој борби и корак напред.

Вучић је посебно захвалио председнику Кине Си Ђинпингу и кинеском руководству, на коректности и пријатељству, јер није било лако послати чак милион вакцина.

До среде 1,4 милиона доза 

Председник је најавио да ће у понедељак у Србију стићи и још 19.500 доза Фајзерове вакције, у уторак још 250.000 доза Спутњика В.

"Имаћемо преко 1,4 милиона доза до среде у земљи. По томе можете да видите колико смо успешни. Борили смо се, ништа нисмо препустили случају", рекао је Вучић.

Рекао је и да би држава преко Ковакса требало да добије 460.000 доза Астразенеке, али да се још не зна када, а да је намера да се набави и Модернина вакцина.

Председник је рекао да ће за седам или осам дана примити кинеску вакцину против короне.

"Да људи виде. Важно ми је да нисам био међу првима који су се вакцинисали, да не кажу како сам себе прво спасавао", рекао је Вучић одговарајући на питања новинара.

Председник је рекао да ће за седам или осам дана примити кинеску вакцину против короне.

"Да људи виде. Важно ми је да нисам био међу првима који су се вакцинисали, да не кажу како сам себе прво спасавао", рекао је Вучић одговарајући на питања новинара.

Кинеску вакцину примиће и министар здравља Златибор Лончар.

Вучић: Долазак кинеске вакцине израз великог пријатељства

Председник Србије рекао је за кинеску државну телевизију да је долазак кинеске вакцине доказ великог пријатељства Србије и Кине и најавио да ће се он вакцинисати управо том вакцином.

Вучић је, за кинеску телевизију Си-Си-Ти-Ви, казао да је дошао на аеродром да исказе поштовање и каже све најбоље о правом пријатељству које негујемо са Кином, веома дуго.

Као одговор на то пријатељство, додаје, добили смо вакцине, на чему је посебно захвалан председнику Кине Си Ђипингу.

Исказао је посебну захвалност и амбасадорки Кине у Београду Чен Бо, која је, према његовим речима, уложила велике напоре у овај важан подухват.

"Надали смо се вакцинама из Кине, али није било лако то и очекивати. Као обичан човек и председник Србије уверен сам у квалитет кинеске вакцине, о чему ће одлучити наша надлежна агенција"; објаснио је Вучић.

"Имао сам недавно једну другу инфекцију, не корону, па мислим да ћу за десетак дана добити ову вакцину, како бих показао људима да је вакцина безбедна и квалитетна", подвукао је Вучић.

Казао је да је поносан као председник Србије што нам је пошло за руком да се добије милион доза вакцина из Кине, које ће спасити много живота.

Подсетио је да у Србији имамо вакцине Бионтек-Фајзер, Спутњик и сада кинеску вакцину из Пекинга.

Указао је да је премијерка Ана Брнабић примила Фајзерову вакцину, председник Скупштине Ивица Дачић руску, а да ће он највероватније примити кинеску.

"Онда ћемо добити Астра Зенека вакцину. То показује способност српског политичког лидерства. Доказ је да не страхујемо да показујемо велико пријатељство са Кином, које не кријем нигде, већ се тиме поносим и уложићу још напора да га даље изграђујемо", закључио је Вучић у изјави кинеској телевизији која је пропратила долазак кинеских вакцина у Србију.

Чен: Србија и Кине се раме уз раме боре против ковида-19

Србија и Кина, под руководством председника Александра Вучића и Си Ђинпинга, раме уз раме се боре против коронавируса, поручила је амбасадорка Кине у Србији Чен Бо.

"Синофарм вакцина је званично регистрована у Кини 30. децембра, а само након 16 дана већ стиже у Сбрију. Долазак кинеске вакцине део је наше заједничке борбе против вируса, и верујем да ће она дати допринос сузбијању епидемије у Србији", рекла је Чен новинарима.

Навела је да је Кина прва земља на свету која је обећала да ће њена вакција бити глобално јавно добро.