Читај ми!

Ашанин: Клиника за пулмологију и Клиника за грудну хирургију од данас примају нековид пацијенте

Због повољније епидемијске ситуације поједине здравствене установе излазе из ковид система. Директор Клиничког центра Србије, професор Милика Ашанин, каже за РТС да од данас Клиника за пулмологију и Клиника за грудну хирургију примају нековид пацијенте, а од следеће недеље из ковид режима излази и Клиника за пластичну хирургију.

Милика Ашанин је, гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а, навео да је ситуација у нашим болницама боља и да то даје могућност да неке болнице изађу из ковид система.

"Ми смо по плану Министарства здравља пре три дана отпустили последње пацијенте са Клинике за пулмологију и Клинике за грудну хирургију, онда је уследила дезинфекција и ми од данас смо спремни за пријем нековид пацијената на тим клиникама", рекао је Ашанин.

Што се тиче Клинике за пластичну хирургију, каже, сада су у фази дезинфекције и почетком следеће недеље очекују да ће бити спремна за пријем нековид пацијената.

"Ове клинике су дале велики допринос у лечењу ковид пацијената. Само на Клиници за плућне болести и на Клиници за грудну хирургију, које су у два наврата биле у ковид систему, оне су збринуле око 1.800 ковид пацијената који су имали средње тешко и тешку клиничку слику и углавном им је био неопходан кисеоник", навео је Ашанин.

До сада је пет клиника Клиничког центра Србије било у ковид систему, поред ове три и Клиника за инфективне болести и Клиника за кожне болести.

"Оне заједно су до сада хоспитално лечиле око 5.000 ковид пацијената", додао је Ашанин.

Када је реч о ковид болници у Батајници, која је такође део Клиничког центра Србије, Ашанин каже да је до сада у тој болници лечено око 2.070 пацијената.

"Ситуација је дефинитивно боља у нашим болницама"

На питање каква је сада ситуација, Ашанин каже да је индикатор ситуације шта се дешава у пријемно-тријажној амбуланти Инфективне клинике, односно колико су они прегледали пацијената.

"Почетком децембра смо у тој пријемно-тријажној амбуланти за 24 сата имали преко 400 прегледа, ових дана имамо око 140-150 прегледа. Из тог мањег броја прегледа наравно иде и мањи број пријема и ситуација је дефинитивно боља у нашим болницама", истиче Ашанин.

Указао је да су запослени Клиничког центра Србије дали огроман допринос, не само у лечењу ковид пацијената, него и нековид.

"Ми смо једина цивилна болница у Београду која прима нековид пацијенте, поред нас ради и ВМА. У свим аспектима смо постигли огромне резултате. Све време смо били отворени за пријем амбулантних пацијената, за пријем пацијената који се лече у дневним болницама, то су углавном пацијенти са малигним обољењима. Остварили смо 55.000 болнички лечених пацијената и оперисали више од 26.000 пацијената", рекао је Ашанин.

Кроз Ургентни центар је за овај ковид период прошло око 130.000 пацијената, а пружено је више од 250.000 здравствених услуга, рекао је Ашанин и додао да је то повећање за око 40 одсто у односу на ранији период.

Каже да су у одређеним деловима морали да повећају обим посла зато што клиничко болнички центри збрињавају само ковид пацијенте.

Наглашава да је у току вакцинација здравствених радника Клиничког центра Србије.

"Ми смо до сада успели да 'Фајзеровом' вакцином вакцинишемо око 1.500, руском вакцином вакцинишемо још 800 људи, а данас почињемо кинеском вакцином и планирамо да вакцинишемо око 200 наших запослених", закључио је Ашанин.