Читај ми!

Преминуло још 19 пацијената, коронавирус потврђен код 1.483 особе

Према последњим подацима, коронавирус је у Србији потврђен код још 1.483 особе, а од последица заразе преминуло је 19 људи. Тестиране су 9.434 особе. На болничком лечењу је 4.718 људи, а на респираторима 165 пацијената.

Вучић: Србија четврта у Европи по стопи вакцинације

Србија је тренутно четврта у Еворпи по стопи вакцинације у односу на број становника, а девета у свету, рекао је председник Александар Вучић.

Хала "Медисон" у Зрењанину ускоро пункт за вакцинацију

Спортска хала "Медисон" у Зрењанину од среде 27. јануара биће нови пункт за вакцинацију у овом граду. У току су припремни радови за те намене.

Халу и радове су обишли градоначелник Зрењанина Симо Салапура, представници Градског већа, Дома здравља "Др Бошко Вребалов" и Јавне установе "Спортски објекти". У хали се припрема шест одвојених простора за преглед пацијената и вакцинацију.

Овај простор добио је предност у односу на "Кристалну дворану" због лакше интерне комуникације и прилаза паркету, где ће се обављати вакцинација, како би се, првенствено због старијих суграђана, избегла степеништа и да се не би одлагали спортски догађаји.

Како је саопштено у Заводу за јавно здравље Зрењанин, до данас је у ту установу допремљено укупно 3.915 доза вакцина - 225 произвођача "Фајзер" и 3.690 произвођача "Синофарм".

Последња испорука била је синоћ, када је стигло 1.800 доза вакцина, од којих је зрењанинском Дому здравља било намењено 690. Од почетка имунизације, вакцинисано је више од 1.800 Зрењанинаца.

На Београдском сајму данас вакцинисано више од 2.250 особа

На Београдском сајму данас је вакцину против коронавируса примило више од 2.250 особа.

"Данас су наши лекари, сестре и сви који су ангажовани на вакцинацији грађана на Београдском сајму урадили херојски посао. Вакцинисали су 2.250 људи. Вакцинисани су сви који су имали заказане термине и бар још толико оних који су дошли без заказивања, као и 200 радника ''Градске чистоће''", написао је заменик градоначелника Горан Весић на свом Фејсбук профилу око 16 сати.

Додао је да је у том тренутку на вакцинацију чекало око 30 суграђана и да ће и они данас примити вакцину против коронавируса.

На КиМ три преминуле и 379 новоинфицираних особа

На Косову и Метохији, у срединама под надзором здравственог система косовске владе, у последња 24 часа преминуле су три особе од последица ковида 19.

Од избијања епидемије преминуло је 1.450 особа, са, према наводима лекара, другим пратећим болестима.

Институт за јавно здравље у Приштини регистровао је 379 нових случајева инфекције коронавирусом на основу тестирања 1.733 узорка.

Активних је 5.515 случајева.

У установама социјалне заштитe заражене 1.204 особе

У установама социјалне заштите и домовима за смештај одраслих и старих коронавирус је потврђен код 799 корисника и 405 запослених.

Највише новозаражених у Београду, следе Ниш и Краљево

Највише новозаражених и даље је у Београду – 411, затим следе Ниш са 51 случајем заразе, Краљево 44, Шабац и Ужице по 42, Крушевац 40.

Крагујевац бележи 39 новоинфицираних, Врање 36, Суботица и Лозница по 29, Ваљево 27, Нови Сад 26, Панчево 25, Александровац и Врбас по 24, Врњачка бања 21.

Остала места имају мање од 20 позитивних на коронавирус. 

На респираторима 165 пацијента

У последња 24 сата у Србији су тестиране 9.434 особе, а код њих 1.483 потврђено је присуство коронавируса.

Борбу са ковидом изгубило је 19 људи. Од почетка епидемије у Србији је од последица заразе преминуло 3.868 људи.

На болничком лечењу је 4.718 особа, а на респираторима је 165 пацијената.

Широм земље настављена је масовна вакцинација грађана. Лекари упозоравају да вакцинација није знак за опуштање и поручују да још нисмо у контролисаној ситуацији.

Директор Института за јавно здравље Војводине, професор доктор Владимир Петровић, рекао је за РТС да смо далеко од неке повољне ситуације, али да би, како каже, око Сретења могли да уђемо у повољнију ситуацију.

"Још увек смо далеко од неке повољне ситуације, међутим, сигурно је да смо већ сада на силазном краку овог трећег епидемијског таласа и очекујемо, уколико се овај тренд настави, да бисмо око Сретења могли да уђемо у неку повољнију ситуацију, а већ у марту да можемо да кажемо да смо у повољној ситуацији", објаснио је Петровић.

Говорећи о имунитету рекао је да се он разликује у односу на то да ли је стечен природним путем или вакцином.

Због мањег броја хоспитализованих поједине здравствене установе излазе из ковид система. Директор Клиничког центра Србије, професор Милика Ашанин, навео је да од данас Клиника за пулмологију и Клиника за грудну хирургију примају нековид пацијенте, а од следеће недеље из ковид режима излази и Клиника за пластичну хирургију.