Читај ми!

Вучић: Србија четврта у Европи по стопи вакцинације

Србија је тренутно четврта у Еворпи по стопи вакцинације у односу на број становника, а девета у свету, рекао је председник Александар Вучић.

Верује, каже, да ће Србија у наредна 72 сата бити чак друга у Европи, а можда дође и до петог места у свету по стопи вакцинције.

"Испред нас су тренутно само Велика Британија, Малта и Данска. Верујем да ћемо у 48 сати, односно 72 сата претећи 2. и 3. и да ћемо бити други. Верујем да у свету можемо да будемо 5. место, сада смо 9. Честитам грађанима Србије и на томе, и заштити здравља нације, као што смо се винули у висине по питању економије", рекао је председник.

И данас се, каже, више од 42.000 људи вакцинисало.

Вучић истиче да је, међутим, сада већ готово немогуће набавити вакицну

"Ми смо потписали уговор са Фајзером, а добили смо мање вакцина, све ово што смо добили је због наше сналажљивости и јер смо се припремили унапред", рекао је Вучић.

Он је изјавио да, ако се настави овим темпом, имамо вакцина за још седам, осам дана.

"Сви они који су примили или ће примити, имамо сачувану вакцину за ревакцинацију. Данас сам имао, не могу да вам кажем са ким, разговор, али сам сигуран да ћемо још једну количину вакцина обезбедити, једну дозу од 100.000 вакицна. Сада не могу ништа више да вам откривам. Наставићемо са тим, мучимо се са свим, из Русије нам је застало све, чекамо одговор, проблем је због њих, имали су проблем у неким фабрикама. Ја ћу да зовем и кинеског премијера ако треба", изјавио је Вучић.

Истиче да је тренутно у свету готово немогуће набавити вакцину, као и да му се чини да се као по нечијој команди све дешава да дође до неког сукоба у свету.

"Људи треба да знају да ми из Ковакс система још ниејдну вакцину нисмо добили", додао је он.

Истиче да ово што има, да је добијено захваљујући сналажљивости српског руководства, мудрој и промишљеној политици.

"Што смо негде рачунали да ће то бити много тежи процес него што је раније говоре, што смо се добро припремили и умели да разговарамо са свим нашим партнерима и Кинезима и Русима и Американцина", навео је Вучић.

Неће се радити као у Британији 

Додаје да се неће радити као што је радила Велика Британија, где су рекли да је важно да сви добију прву дозу, јер ће то код 70 одсто већ створити антитела и да не мора тако брзо да се иде на ревакцинацију.

"Ипак, они имају проблема са новим сојем", рекао је Вучић додајући да се плаши да ће бити проблема када се буде појавио и код нас и да треба што дуже да зауставимо пробој тог британског или јужноафкричког соја.

Каже из Русије касни вакцина за Србију неких десет дана и да то није проблем, али само да стигне.

"Имали смо велике количине вакцина најављене из Русије, касни и Фајзер, и сад АстраЗенека најављује да ће 60 одсто да смањи производњу. Зваћу ако треба и мог пријатеља индијског премијера пошто они производе и АстраЗенеку. Довијаћемо се на различите начине, али сигуран сам да ћемо успети. Борићемо се на све начин и побочним везама и алтернативним путевима".

Каже да то не крије и да је најважније да се људима обезбеди здравље.

"Како ћемо да дођемо до тога то ће ући у неке мемоаре када се са овим изборимо", рекао је. 

Вучић је замолио да се што више старијих код нас вакцинише, да имамо око 700.000 вакцинисаних, са што већим учешћем старијих, јер ће то бити око 10 одсто становништва или 13,5 одсто пунолетног становништва који ће бити вакцинисано.

"Ваљда ће стићи једног дана и из Европе нека вакцина, платили смо то, сваког дана слушам обећања, али нећу да кукам као Калимеро, већ смо се снашли. Зато сам и рекао – у се и у своје кљусе", навео је Вучић.