Читај ми!

Од данас вакцинација без пријаве на "слободним пунктовима" – где ће се они налазити

Од данас почиње нови вид вакцинисања грађана. Поред пријављивања путем портала еУправе и контакт-центра, све локалне самоуправе почињу да организују слободне пунктове где грађани могу да дођу без пријаве, рекао је за РТС директор Владине Канцеларије за еУправу Михаило Јовановић.

Михаило Јовановић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да ће вакцинација на пунктовима без пријављивања зависити од локалних самоуправа и позвао их је да на прави начин обавесте грађане на који начин ће се то спроводити.

Додао је да ће ти пунктови бити углавном при домовима здравља, али и да ће бити много мобилних екипа.

Јовановић је прецизирао да на великим масовним пунктовима неће бити могућа вакцинација без пријављивања да се не би стварале гужве.

На пунктовима где ће грађани долазити без пријаве на располагању ће бити вакцине "Синофарм" и "Астра-Зенека" јер су најлакше за манипулацију и омогућавају одлазак екипа на терен, додао је.

Михаило Јовановић истиче да се на тај начин позивају сви грађани да се вакцинишу.

Како је истакао, виде се ефекти вакцинације и то се мери на нивоу сваке локалне самоуправе. У оним местима где је вакцинација ишла боље и где су локалне самоуправе биле активније, виде си бољи резултати у борби против короне, рекао је директор Канцеларије за еУправу.

"Сада убацујемо у пету брзину и имамо амбицију да до краја месеца извршимо још 500.000 вакцинација", навео је Јовановић.

Сматра да је битно да се локалне самоуправе жестоко укључе у акцију вакцинације.

Каже и да грађани и даље у највећем броју желе било коју вакцину која је одобрена и да је то прави избор.

"Не треба делити вакцине. Битно је да с ешто пре вакцинишемо", поручио је.

Говорећи о вакцинацији странаца у Србији, Јовановић је рекао да је до сада вакцинисано њих 39.000.