Читај ми!

Кон за РТС: Бираш вакцину или вирус, ако размишљаш превише, погрешићеш и одабраћеш вирус

И даље имамо неповољну епидемијску ситуацију у земљи јер су нам болнице и даље пуне, а са друге стране имамо и велики број новозаражених, наводи за РТС епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон. Наглашава да од нас зависи којом ће брзином падати број новооболелих, а да онда аутоматски долази до већег попуштања мера. Истиче да морамо да користимо заштитне маске много више него сада, док не дођемо до високе вакцинисаности, која сасвим сигурно обара активност коронавируса.

Предраг Кон је гостујући у Београдској хроници навео да је тренутно вакцинација апсолутно најзначајнија специфична мера која директно утиче на ток ове епидемије. 

"Ми морамо да повећамо обухват вакцинацијом, а људи треба да схвате да је то једини излаз. Значи - бираш вирус или вакцину. Вакцина показује да апсолутно делује и нема ту између ништа. Ако превише размишљаш одабраћеш вирус и погрешићеш", истиче Кон.

Као позитиван пример издваја Београд у коме је је две дозе примило 27 одсто грађана. 

"Ми у овој ситуацији имамо Београд који је досегао готово 40 одсто вакцинисаних и ми ту већ стварамо колективни имунитет, имамо 27 одсто оних који су примили две дозе. У односу на свет заиста имамо прилику, неки не верују да је Србија заиста тако успешна по питању вакцинације. У Новом Саду је преко 36 одсто вакцинисаних, и у Нишу је слично, не само у Београду", објаснио је Кон.

Оцењује да је ризик велики тамо где нема толико вакцинисаних, то су, како каже, такозвани џепови из којих епидемија опет може да крене. 

Истиче и да од нас зависи којом ће брзином падати број новооболелих, чиме аутоматски долази до већег попуштања мера.

"Ових дана се ми налазимо у интересантној ситуацији. Глобално је пандемија у свом највећем успону. Док се пандемија распламсава и то нагло убрзава кад гледамо читав свет, ми у Србији имамо спуштање и долазимо у ситуацију да постоји притисак на попуштање мера што је последица, сасвим сигурно вакцинације, али добрим делом и оштријих мера", наводи Кон. 

"Морамо да користимо заштитне маске много више"

Нагласио је да морамо да користимо заштитне маске много више него сада, док не дођемо до високе вакцинисаности, која сасвим сигурно обара активност коронавируса.

"У баштама су маске обавезне, осим када се користи пиће. Али знам да тамо нико не користи маске. Понашање људи је нешто што се дуготрајно учи, ви сад кад уђете у аутобус ретко ћете наћи да неко не носи маску, али је велики проблем што није прешло у навику да се носи у кафићима и ресторанима. Већ у мају доћи ћемо у ситуацију да ће кренути свадбе, па и матуре, то не можете да зауставите", сматра гост Београдске хронике

Наводи да се чланови Кризног штаба састају најмање једном недељно како би проценили епидемиолошку ситуацију и разговарали о мерама и додаје да у овом тренутку не види простора за новим попуштањем мера. 

"Не видим које нове мере би могле да се уведу у Србији, али ни олакшице", рекао је Кон.

Сматра да Србија не може да се пореди са Израелом јер они тренутно имају 85 одсто вакцинисаних грађана.

"Маске на отвореном су већ једном биле усвојене, па је речено да то не може да се спроводи. Зато што није регулисано законски. Тражио сам својевремено да се уведу казне за маске на отвореном. Читаве земље на отвореном носе маске", напоменуо је Кон.

Неће стићи да се "подигне" вирус у школама

Пошто су данас основци и средњошколци кренули у школе, Кон каже да ни раније није регистрован већи број оболеле деце, а Кризни штаб нема податке о повећаном броју оболелих ђака.

На питање да ли ће повратак у школе повећати број заражених одговара: 

"Неки ризик свакако постоји, али смо направили један систем који се показао успешним у септембру, друго -  неће стићи вирус да се толико подигне, јер деца су у школи до 29. априла, па следи кратак распуст", наводи епидемиолог.