Читај ми!

Ђаци у школама - жива реч боља од наставе на даљину

После пет недеља, у школске клупе су се вратили основци од петог разреда и средњошколци. Наставу ће пратити по моделу из септембра - по сменама, с наставом на даљину и у школи, с мање ученика у одељењима, уз обавезну маску.

 У учионици може да буде највише пола одељења. Друга половина на настави је у другој смени или друге недеље. И наставници и ђаци су сагласни -  жива реч је боља од наставе на даљину. 

"С обзиром да сам ученица осмог разреда и ближи нам се тај завршни пријемни доста ми значи што смо се вратили. И због другара, и због свега, али и због наставника", истиче будућа средњошколка.

Будућој бруцошкињи је тешко навићи се. "Час он-лајн настава, час се враћамо овде и нама то као четвртој години тешко иде уз припреме за факултет", каже она.

За наставу уживо је и њен школски колега. 

Одабране образовне платформе остају у настави. 

"Имамо ТИМС платформу преко које смо одвијали и преко које се реализовала наша настава у претходном периоду. После распуста, интензивираћемо припремне часове", најавила је Валентина Николић из школе "Нада Поповић" из Крушевца. 

Правила су иста

И после петонедељне паузе, правила су иста. Час у школи траје 30 минута. Ношење заштитне маске и одржавање дистанце је обавезно.

Министар просвете, науке и технолошког развоја, Бранко Ружић каже да су сви почели с васпитнобразовним процесом, односно с процесом наставе како је и договорено.

"Све је било спремно, није први пут. У оним спорадичним случајевима и уколико их буде, у сагласју са налазима локалних завода за јавно здравље и кризних штабова могуће је да се одређена школа обрати преко школске управе Министарству просвете науке и технолошког развоја да им се одобри да пређу на наставу на даљину", навео је Ружић. 

Ђаци ће ићи у школу до 29. априла. Затим следи пролећни распуст - за средњошколце до 4. а основце до 7. маја, као и за све ђаке у Војводини.