Читај ми!

Под којим условима корисници домова за старе могу да напусте установу

Корисници домова за старе после годину и нешто дана могу да изађу из домова и посете сроднике, да би били сигурни при повратку су прописане одређене мере. Председник удружења приватних домова за старе Радослав Миловановић каже за РТС да се са сродницима пре изласка корисника из дома обављају озбиљни разговори и добијају написмено шта се од њих очекује

Председник Удружења приватних домова за старе Радослав Миловановић рекао је да по препоруци Министарства, домови за старе треба да сагледају целу ситуацију и да се на основу тога спроведе излазак корисника из дома.

"Не препоручује се да то узме маха. Апелујемо на сроднике да се то не ради често. Вакцинација иде веома добро у домовима за старе. Близу смо 95 посто чак и ревакцинисаних", навео је Миловановић.

Из дома пре свега могу да изађу вакцинисане особе, а важно је да од друге дозе прође више од 14 дана.

Миловановић каже да увек има новосмештених или оних који нису у првом кругу могли да приме вакцину.

Према његовим речима, последњи талас се није прелио у домове, што значи да се добро спроводе мере и указује да је сада сигурније бити у домском смештају него у кућним условима.

Према последњим извештајима код корисника у домовима потврђено је присуство коронавируса код 228 корисника и 254 запослена.

Миловановић је апеловао на све кориснике да воде рачуна, јер има и ревакцинисаних који су се заразили, а вакцинисани који изађу из дома и имају благе симптоме могу да га унесу у институцију и заразе оне који нису вакцинисани.

Миловановић је рекао да се са сродницима пре изласка корисника из дома обављају озбиљни разговори и добијају написмено шта се од њих очекује.

Напоменуо је да дужина изласка корисника из дома није ограничена, али је битно да се све ради по препорукама струке.

Када је реч о капацитетима у домовима за старе, Миловановић је рекао да места има и у приватном сектору, као и у државном.