Читај ми!

Имунолог Попадић открива колико смо далеко од колективног имунитета

Имунолог Душан Попадић апеловао је на грађане да се што брже вакцинишу и придржавају свих мера и да се тек онда можемо надати да ће у септембру или октобру колективни имунитет да штити оне који нису развили одговарајући имунски одговор вакцинацијом.

У Србији ће биће урађена национална студија која ће обухватити податке о ефикасности вакцина, као и ефекте вакцине на различите сојеве коронавируса. Урађено је истраживање на 10.000 вакцинисаних грађана које је показало да су све вакцине у нашој земљи и ефикасне, али да не стварају све једнаком брзином антитела. Најбрже до антитела долази се Фајзеровом вакцином.

Једно мање истраживање рађено је на 28.000 Крагујевчана, а испитивано је каква је вероватноћа да вакцинисани дођу до болничких постеља ако се заразе коронавирусом.

Према подацима, крагујевачког Дома здравља од 1. јануара до марта месеца показано је да је вероватноћа да се заразимо коронавирусом осам пута мања ако смо вакцинисани.

Имунолог Душан Попадић рекао је за РТС да се истраживање ради на практично 140.000 људи, од којих група вакцинисаних обухвата 28.000 људи, а то је свакако репрезентативан узорак.

"Крагујевац за српске појмове је велики град, има своја села, тако да је студијом обухваћено и урбано у рурално становништво, студија је репрезентативна и веома значајна", навео је Попадић.

Студија је показала да је најмање оболелих међу онима који су примили Фајзер вакцину, а највише међу онима који су примили кинеску вакцину, међутим страни научници су закључили да је кинеска вакцина отпорнија на мутације.

"Податак да је кинеска вакцина најмање ефикасна треба узети са резервом, јер је она најшире давана у нашој држави. Не можемо да поредимо популацију која је примила кинеску вакцину са популацијама које су примиле друге вакцине," навео је имунолог.

Каже да су Фајзерову вакцину примиле старије особе, медицински радници који јесу изложенији коронавирусу, али су имали шансе да дођу у контакт са вирусом пре имунизације.

Попадић је нагласио да још нисмо близу до колективног имунитета. "Из студије испада да на подручју Крагујевца имамо 28.000 вакцинисаних, неупоредиво мање ревакцинисаних, а 18.000 се води као позитивно тестирани, они нису оболели, не знамо какав је њихов статус имунског одговора", навео је имунолог.

Објашњава да ако се саберу те две цифре, број не прелази 50.000 хиљада, што је далеко од 140.000, што указује да смо далеко од колективног имунитета.

"Треба се што брже вакцинисати и придржавати се свих мера и тек онда се можемо надати да ће у септембру или октобру колективни имунитет да штити оне који нису развили одговарајући имунски одговор вакцинацијом", истакао је Попадић.

Када је реч о коришћењу суплемената, каже да не постоји ниједан доказ да подиже да подиже имунитет.

"Уредан, живот, рад, вежбање, редовна исхрана, то је оно што јача наш имунитет и избегавање свих непотребних контаката са оболелима", закључио је Попадић.