Читај ми!

РФЗО ставља најновију терапију за дијабетес на позитивну листу лекова

Према званичним подацима из САД, Италије, Кине и Велике Британије, трећина преминулих од корона вируса имала је дијабетес као примарну болест. Због тога је многе обрадовала вест да ће надлежни врло брзо ставити најновију терапију за дијабетес на позитивну листу лекова РФЗО.

Проф. др Едита Стокић рекла је, гостујући у Јутарњем програму, да пацијенти који болују од дијабетеса чешће оболевају и од коронавируса и брзо развијају клиничку слику, а када се узме у обзир податак да имамо 750.000 дијабетичара, а још половиу оних који нису идентификовали болест, види се колики је проблем.

Према њеним речима, поред дијабетеса типа два и гојазност се испољио као фактор ризика за оболевање од коронавируса.

"Најновија истраживања  показала су да је дијабетес значајан као фактор ризика за оболевање од ковида 19, али не сам по себи, него стање гликорегулације, односно како је регулисано присуство шећера у крви", навела је Стокићева.

Додала је да дијабетес доводи до појаве кардиоваскуларних болести, а то да је 40 одсто таквих пацијената захтевало хемодијализу, указује на то колико је важно да се код ових пацијената постигне добра гликорегулација.

"Ми сада инсистирамо и РФЗО је разматрао могућност да се група лекова ЛГЛ T2 и ЛЗЛТ2 инхибитори уврсте на позитивну листу лекова. То су лекови који делују неовисно о лучењу панкреаса, стимулишу лучење шећера преко мокраће, што доводи до снижавања вредности шећера у крви", наводи професорка и додаје да модерна гликологија не инсистира само на доброј гликорегулацији, већ и на сагледавању свих осталих фактора ризика.

Према њеним речима, друга група лекова инхибитори снижавају вредност шећера у крви, нормализују притисак, побољшавају параметре масноћа, али редукују и телесну масу.

"Ова група лекова представља револуцију у лечењу шећерне болести", навела је докторка Стокић и нагласила да ће увођење на позитивну листу лекова олакшати и пацијентима и лекарима борбу са болести.