Читај ми!

Борбу са ковидом изгубилo још 37 пацијенaта, новозаражена 2.864

У Србији је, према последњим подацима, битку са ковидом изгубило 37 пацијената. Потврђена су 2.864 нова случаја заразе од 15.047 тестираних узорака. На болничком лечењу је 6.388 пацијената, од којих је 228 на респиратору.

Ђерлек: Препоручљиво да се труднице и дојиље вакцинишу

Трудницама и дојиљама се препоручује да се вакцинишу и због тога ће сутра Министарство здравља послати допис свим вакциналним пунктовима у земљи да не враћају кући труднице и дојиље које су дошле да приме вакцину, каже за Танјуг државни секретар Министарства здравља Мирсад Ђерлек.

Ђерлек истиче да је циљ дописа да се сви лекари са вакциналних пунктова упознају са одлуком најстручнијих људи из области гинекологије, акушерства и дојења, тако да могу да вакцинишу труднице и дојиље.

"Имали смо доста примера да се оне нису вакцинисале, јер лекари нису знали да ли може или не може. Овај допис ће у томе користити и сигурно ће велики проценат жена бити вакцинисан, које су из тог страха биле враћане", појашњава Ђерлек.

Иначе, Светско удружење акушера и гинеколога препоручује вакцинацију трудница, посебно ако спадају у ризицне групе - уколико су у позним годинама, имају повишену телесну тежину, дијабетес и висок притисак.

Ђерлек истиче да је заједничка препорука стручних служби у земљи, Комитета за имунизацију, Републичке стручне комисије за акушерство и гинекологију и Стручне комисије за дојење да је вакцина, ипак, и код трудница и дојиља једино средство у борби против ковида.

Управо је, истиче, и основни циљ Националног координационог тима за имунизацију да заштити што више популационих група.

Када је реч о дојиљама, Републичка стручна комисија је дала препоруку да жене које су радно активне и у ризику да на радном месту оболе, треба да се вакцинишу.

На питање да ли се размишља о отварању пунктова за имунизацију трудница при гинеколошким ординацијама, Ђерлек каже да је то одличан предлог, јер тако лекар који води трудноћу може лично да пружи савет трудници да ли спада у ризичну групу и када треба да се вакцинише.

"У сваком случају увек ћемо слушати струку, и водити рачуна да наше суграђанке и када је у питању њихово здравље и здравље фетуса, а и када су у питању дојиље, буду безбедне у сваком смислу те речи", закључује Ђерлек.

Највише новозаражених у Београду и Новом Саду

Од 2.864 нових случајева коронавируса у Србији, у Београду је регистровано 598, а у Новом Саду 190.

У свим осталим градовима регистровано је мање од 100 новозаражених.

У Нишу је потврђено 97 нових случајева, Крагујевцу 84, Новом Пазару 70 и Чачку 66.

Број новозаражених у Суботици је 57, Зрењанину 56, Шапцу 54 и Смедереву 53.

У осталим градовима потврђено је мање од 50 нових случајева заразе коронавирусом.

У установама социјалне заштите и домовима заражено 212 корисника и 250 запослених

У установама социјалне заштите и домовима за смештај одраслих и старих, потврђено је присуство коронавируса код 212 корисника и 250 запослених.

Укупан број излечених корисника установа социјалне заштите износи 5.676, а број излечених особа које су запослене у установама социјалне заштите износи 2.777, саопштило је Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

На респиратору 228 пацијената

У Србији је, према последњим подацима, битку са ковидом изгубило 37 пацијената. Потврђена су 2.864 нова случаја заразе од 15.047 тестираних узорака.

На болничком лечењу је 6.388 пацијената, од којих је 228 на респиратору.

Од ковида 19 до сада је преминуло укупно 6.095 особа. Укупан број регистрованих случајева је 670.801‬.

 

Иако је епидемијска ситуација стабилнија, још се не може говорити о колективном имунитету и стручњаци апелују на опрез и поштовање мера.

Вирусолог и микробиолог Ветеринарског института у Краљеву Миланко Шеклер рекао је за РТС да, уколико у наредних неколико месеци успемо да вакцинишемо више од четири милиона грађана, ниво колективног имунитета биће довољан да се вратимо у нормалан живот.

Према речима вирусолога Шеклера, разлог што се млади мање вакцинишу јесте порука која им је слата у последњих тридесет дана - да су мање угрожени.

Међу вакцинисанима, Београд предњачи са 40 посто имунизованих, а од данас је почела и вакцинација Фајзеровом вакцином без заказивања.

Највише брину пацијенти који имају придружене болести. Оболели од дијабетеса и гојазни развијају теже клиничке слике, зато је оне који се боре с њима обрадовала вест да  РФЗО ставља најновију терапију за дијабетес на позитивну листу лекова.

Проф. др Едита Стокић рекла је да, када се узме у обзир податак да имамо 750.000 дијабетичара, а још половину оних који нису идентификовали болест, види се колики је проблем у питању.