Читај ми!

Борбу са ковидом изгубило 19 пацијената, коронавирусом заражене још 834 особe

У Србији је, према последњим подацима, битку са ковидом изгубило 19 пацијената. Потврђено је 834 новa случаја заразе од 9.389 тестираних узорака. На болничком лечењу налази се 3.827 оболелих, од којих је на респиратору 137.

Више од 300 грађана вакцинисано у аутобусу у тржном центру "Биг Раковица"

Велики број грађана Раковице данас је искористио прилику да се вакцинише у аутобусу, који је од 10 до 17 часова био постављен на паркингу тржног центра "Биг Раковица" у улици Патријарха Димитрија.

Шансу да без заказивања прими вакцину кинеског произвођача "Синофарм" искористила су 303 грађанина, саопштиле су општинске власти.

За 30 грађана који су желели да приме вакцине "Фајзер" или "Спутњик" Градска општина је обезбедила бесплатан превоз до дома здравља на Лабудовом брду

Косово и Метохија, још петоро преминулих и 97 новозаражених

На Косову и Метохији, у срединама под надзором здравственог система владе у Приштини, у последња 24 часа преминуло је пет особа од ковида 19.

Од избијања епидемије преминуло је 2.208 особа са, према наводима лекара, другим пратећим болестима.

Институт за јавно здравље у Приштини регистровао је 97 нових случајева инфекције коронавирусом на основу 2.112 тестова.

Активних је 6.559 случајева.

У чачанској болници тренутно 78 пацијената

На свим одељењима у оквиру Опште болнице Чачак, која су претворена у ковид одељења, хоспитализовано је 78 пацијената. У респираторном центру смештено је 10 пацијената, jeдан пацијент је на респиратору.

У протекла 24 часа био је пријем четири пацијента и отпуст једног пацијента.

Од 161 узорка из Чачка позитивних је 17, из Горњег Милановца од 20 узорака позитивних је шест, из Лучана од 24 узорка позитивних је седам, и из Ивањице од 19 узорака позитиван је један. Укупно 31 позитиван од 224 узорка.

Вакцинисано је 317 лица са првом дозом вакцине, од чега је 225 незаказаних и 92 заказане вакцинације. Ревакцинисано је 52 особе.

За последња 24 часа у пријемно - тријажној амбуланти Опште болнице Чачак, са симптомима и знацима ковид инфекције биo jе 41 преглед, од чега је 23 прва прегледа.

Највише заражених у Београду 230

У Србији је од почетка пандемије регистровано 700.408 случајева заразе. До сада је преминуло 6.558 особа од коронавируса, чиме је проценат смртности 0.94 одсто.  Тестирано је укупно 3.929.245 особа.

Охрабрују подаци, да је у свим градовима мање од 250 особа новозаражено. Највиће у Београду  230. Али у осталим градовима је мање од 50 новозаражених.

У Новом Саду 41 особа је позитивна. У Нишу 36, док је у Крагујевцу забележено 33 нова случаја. По 20 новозаражених је у Параћину и Лозници. Панчево има 19 нових случајева, Ваљево 17, а Шабац и Нови Пазар по 15.

Остала насељена места бележе мање од 15 позитивних особа.

Поново испод хиљаду новозаражених

У последња 24 сата тестирано је 9.389 особа, а од тога је позитивно на коронавирус 834. Нажалост битку је изгубило још 19 пацијената.

На респиратору 137 пацијената

Број особа који се налази на болничком лечењу због коронавируса је 3.827. У најтежем стању је 137 пацијената и они се налазе на респиратору.

 

 

Опада број новооболелих од ковида 19 широм Србије. Успешно се наставља имунизација. Места за вакцинацију отворена су и викендом - и није потребно заказивање.

Једну од четири врсте вакцине грађани могу да приме у домовима здравља, спортским и културним објекатима, на сајмовима, у тржним центрима, али и у аутобусима.

Директор Клинике за васкуларну и ендоваскуларну хирургију УКЦС др Лазар Давидовић, упозорио је за РТС да је тромбоза чешћа код пацијената који су прележали ковид и да је најважнија адекватна примена терапије. 

"Како је корона одмицала, протеклих годину и по дана постојали смо свеснији да се не ради само о респираторној инфекцији, да постоје друге бројне системске манифестације укључујући тромбозу венских и артеријских крвних судова од главе до пете који дају различите манифестације у зависности од тога који крвни суд је захваћен. Ако су захваћене вене постоји опасност од плућне емболије. Ако су захваћене артерије на рукама и ногама, постоји опасност од гангрене прстију. Ако су захваћени крвни судови срца доћи ће до инфаркта крвних судова и мозга - можданог удара", објашњава Давидовић.

Истакао је да је важно да су клиничари који лече те болеснике на време уочили коагулације и да применом адекватне терапије тај проблем може да се контролише.