Читај ми!

Амерички портал: Србија постигла запажени успех у вакцинацији против ковида 19

Србија је постигла запажени успех у вакцинацији свог становништва против коронавируса, понајвише захваљујући испорукама вакцина из Кине и Русије, наводи амерички портал ПБС.

Док се бројне земље света довијају како да обезбеде довољне количине вакцина за своје грађане, у Србији се имунизација спроводи чак са четири вакцине: кинским "Синофармом", руским "спутњиком В", "Астра-Зенеком" и "Фајзер-Бионтек" авакцином.

Међу првима су се вакцинисали министри, каже се у ауторском чланку на америчком порталу ПБС и подсећа да се премијерка Ана Брнабић вакцинисала "Фајзер-Бионтек" вакцином, министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин руским "спутњиком В", а министар здравства Златибор Лончар кинеском вакцином.

Вакцинација у Србији је бесплатна за све пунолетне грађане и обавља се на бројним пунктовима за вакцинацију у Београду и другим српским градовима, а према званичним подацима владе, дневно се вакцинише од 7.000 до 10.000 људи широм земље.

Србија је прва европска земља у којој је одобрена употреба кинеске вакцине "Синофарм" и већ до почетка марта у Београд је стигло око два милиона доза вакцина из Кине, што је значајно више него што су могле да испоруче западне фармацеутске компаније, али и Русија, традиционални историјски савезник Србије, наводи портал.

Захваљујући набавци кинеских вакцина Србија је већ до средине марта успела да вакцинише више пунолетних особа од било које друге земље чланице ЕУ, па је тако стопа вакцинације у Србији двоструко виша него у Шпанији или у Немачкој, а Србија је по успешности и ефикасности програма имунизације становништва четврта најуспешнија земља на свету, иза Израела, Велике Британије и САД, подсећа се у чланку објављеном на порталу ПБС.

До марта у Србију није стигла ни једна доза "западних" вакцина из међународног програма Ковакс већ су десетине хиљада доза "Фајзер-Бионтек" и "Астра-Зенекиних" вакцина испоручене на основу уговора које је потписала влада у Београду.

Кинески председник Си Ђипинг назвао је кинеске вакцине "јавним добром" и Кина је до марта ове године извезла своје вакцине у 25 земаља света.

Србија је постала својеврсна одскочна даска за наступ Кине на ширем европском тржишту, а сарадња између две земље није ограничена само на вакцине, јер Београд и Пекинг сарађују и на великим пројектима у Србији, као што су изградња брзе пруге која се већим делом финансира кинеским кредитима и требало би да буде завршена до 2024. године.

У оквиру привредне сарадње са Кином у Србији се граде путеви и мостови, а на недавно одржаној конференцији за новинаре председник Србије Александар Вучић најавио је нове инфраструктурне пројекте, преноси ПБС.

Србија је до краја марта успела да вакцинише са обе дозе вакцине 17 одсто своје популације и уколико буде постала прва европска држава која је успела да спроведе потпуну имунизацију свог становништва, биће то великим делом и захваљујући блиској сарадњи са Кином, закључује се у чланку америчког портала ПБС.