Читај ми!

Њузвик: Србија реаговала на време, за разлику од Европске уније

Амерички недељник "Њузвик" у својој анализи утицаја пандемије коронавируса на Европску унију и међународни поредак наводи Србију као пример државе која је, за разлику од земаља Европске уније, правовремено реаговала, успела да обезбеди довољне количине вакцина и показала солидарност према државама региона.

У тексту недељника Њузвик је наведено да је захваљујући вештој и паметној политици, великом ангажовању и личним контактима председник Србије Александар Вучић успео да обезбеди довољне количине вакцина, што је омогућило да Србија може брзо и ефикасно да спроводи вакцинацију, чиме се земља сврстала међу најбоље у свету по броју имунизованих грађана.

У широј анализи "Само САД могу да гарантују опстанак Европске уније", Њузвик пише да је Србија показала велику солидарност са суседима донирајући преко потребне дозе вакцина, а омогућила је и страним држављанима да се вакцинишу у Србији, што је све довело до тога, како се наводи, да о њеном успеху афирмативно пишу и извештавају најугледнији медији у свету.

Амерички лист пише и да економске реформаме, инфраструктурни пројекти, прилив директних страних инвестиција, раст БДП-а, добросуседски односи, очување мира и партнерства и сарадња са најразвијенијим и најмоћнијим земљама последњих година сведоче да је Србија кључна земља и фактор стабилности и просперитета региона.

Као још један пример успешног лидерства Србије у региону Њузвик наводи иницијативу председника Вучића "мини-Шенген", као најважнији пројекат од распада СФРЈ, а који је активиран потписивањем споразума између лидера Србије, Албаније и Северне Македоније 10. октобра 2019. у Новом Саду.

Пројекат "мали Шенген" је оцењен као кључан за грађење економских веза са земљама региона и показатељ да пословни интереси не познају границе и да сарадња може бити добра чак и онда кад политички односи између држава нису најбољи.

"Европа неће бити целовита без Балкана" 

Магазин Њузвик оцењује и да бриселски званичници нису свесни чињенице да Европа никада неће бити целовита, јака и безбедна све док цео Балкан не буде укључен у главне европске токове, а да неиспуњено обећање из Солуна 2003. да ће све државе Западног Балкана постати део ЕУ свесно отвара простор за уплив и јаче деловање Кине, Русије, Турске и појединих земаља Залива.

Лист наводи да је ковид 19 изазвао тектонске поремећаје који ће утицати на међународни поредак и да је пандемија увела ЕУ у најтежу кризу од Другог светског рата, показала све мањкавости њених институција, учинила је рањивом и умањила њену "меку моћ", а да су се у таквим околностима као најважнији глобални актери показали САД, Британија, Кина и Русија.

Оцењују, између осталог, и да је ЕУ остала без заједничке спољне и безбедносне политике, а да због, како кажу, по Унију штетног руског и кинеског утицаја, на земље чланице постоји претња јединству, демократији и миру Европске уније.

Лист наводи да су односи ЕУ и Кине постали најозбиљнија претња опстанку европске цивилизације, јер Унија у овом тренутку није у стању и не сме да преузме политички и економски ризик и преиспита односе с Пекингом.

Истичу да је Немачка директно омогућила Русији да несметано помаже популистичке режиме у државама ЕУ и Западног Балкана чиме се, како оцењује лист, индиректно ради на дезинтеграцији и дестабилизацији Европе.

Из свега наведеног Њузвик закључује да ЕУ више није чувар европских слобода и вредности, а да су САД данас једини гарант опстанка ЕУ.