Читај ми!

KБЦ "Звездара" излази из ковид режима

Клиничко-болнички центар "Звездара" више нема ковид пацијенте и прелази у не-ковид режим рада, а почетком следеће недеље у не-ковид режим прећи ће и КБЦ "Др Драгиша Мишовић", изјавио је директор Инфективне клинике КЦС др Горан Стевановић.

Ствановић је истакао да захваљујући резултатима успешне вакцинације и спроведених епидемиолошких мера, број новооболелих корона вирусом значајно пада, што је омогућило да поједине болнице изађу из ковид система, и да се посвети већа пажња пацијентима који немају ковид и који су трпели у протеклом периоду.

Стевановић је додао да је у припреми за излазак из ковид режима и болница у Младеновцу.

"Све то говори у прилог томе да се ситуација смирује, али и поред тога не можемо да кажемо да је прича завршена, јер директно од нашег понашања и броја вакцинисаних зависи како ће се надаље одвијати ситуација", рекао је Стевановић новинарима након састанка директора ковид болница са министром здравља.

Стевановић је указао да има примера шта се дешава када се заједнице превише опусте, попут случаја Индије, те упозорио да сви и даље морају да буду опрезни, јер је, каже, ово далеко од "завршене приче".

Стевановић: Има довољно вакцина за све

Стевановић је изјавио да вакцина има довољно за све, захваљујући томе што се у Србији на време почело са набавком.

Стевановић је рекао да испоруке вакцина нису једнократне, већ континуиране и да је установљен шаблон по коме оне стижу у Србију.

"Од првог дана "Фајзер" стиже сваког понедељка, "Синофарм" испоручује велике контигенте одједном, слично је и са "Астра-Зенека" вакцином. За сада је довољно обезбеђених доза да сваки грађанин може да се вакцинише, довољно је само да жели", објаснио је Стевановић.

Наглашава да је пракса да се набави више доза него што је људи који ће се вакцинисати, јер може доћи до оштећења пошиљке.

"Чак и у случају да не потрошимо, те дозе се проследе другима, јер нас је ковид научио да границе не постоје и да се, све што се дешава у једној земљи, одражава и на друге, да смо сви у истом проблему, те стога морамо бити солидарни", рекао је Стевановић.

На питање да ли ће страни држављани који су примили прву дозу "Астра-Зенека" вакцине у Србији моћи овде и да се ревакцинишу, Стевановић је одговори да су они у систему, уколико су се пријавили преко е-Управе, па ће тако добити позив и за другу дозу.