Читај ми!

Др Лалић: Нисмо озбиљно схватили шта нам се дешава, а у рату смо који морамо да добијемо

Декан Медицинског факултета у Београду проф. др Небојша Лалић каже за РТС да још нисмо озбиљно схватили шта нам се дешава, да јесмо у побољшању када је реч о епидемијским бројевима, али да и даље имамо троцифрен број заражених на дневном нивоу. Напомиње да вакцина није лек, али да је она један од најмоћнијих средстава направљених у цивилизацији који може да спаси живот.

Небојша Лалић је гостујући у Дневнику РТС-а рекао како мисли да ми још нисмо озбиљно схватили оно што нам се дешава.

"Сви жудимо за оним нормалним животом какав је био и што време дуже пролази тај осећај је много јачи. Али, нисмо осетили ову епидемију као рат или као опсадно стање. Једноставно нисмо хтели то да прихватимо и признамо. Нисмо хтели то да признамо у смислу прекида изолације и осталих ствари. Ми тренутно немамо ситуацију да можемо да се опустимо" , наглашава Лалић.

Наводи да имамо сваки дан троцифрен број заражених.

"Јесмо у побољшању, али не треба заборавити да смо то мало почели да делимо по фијокама на болест, на економски развој, на социјалне догађаје и то је сад као све исто. Као да та епидемија није била присутна и заборавили смо на иницијалну дефиницију епидемије, а то је нула случајева месец дана. Видите колико смо далеко од тога" истакао је Лалић.

Не би, каже, рекао да се млади плаше вакцине, него се све то гледа као неки нестварни филм у коме ће сада неке најневероватније хипотезе да се остваре.

"А заборављена је основни класични смисао вакцине, да је вакцина један од најмоћнијих средстава направљених у цивилизацији који може да спаси живот. Са друге стране, морамо да признамо да нисмо као друштво имали довољно снаге да ту информацију свима баш приближимо", казао је Лалић.

Напомиње да је ситуација на Медицинском факултету добра и да су се студенти одазвали вакцинацији.

"Ми смо рачунали да имамо између 60 и 70 одсто комплетно вакцинисаних студената четврте и пете године и да се ближимо том проценту што се тиче нижих година, што значи да они имају ту свест о вакцинацији", рекао је Лалић.

Наводи да на Медицинском факултету неће бити екскурзија, а што се тиче окупљања то је, каже, широк појам.

"Нисам видео закључке Кризног штаба и чини ми се да се задржала дистанца и све епидемиолошке мере да би се спречили контакти. Мислим да је то најважније, па је и број у функцији тога", напомиње Лалић.

Наглашава да је ту вакцина најважнија.

"Треба бити потпуно искрен, вакцина није лек за ковид, она је само огромна помоћ да се ковид боље превазиђе. Вакцини треба дати простора, омогућити да ради тако што ћемо се придржавати свих мера као и пре вакцине. То звучи обесхрабрујуће, монотоно, суво, можда нереално, али ми се налазимо у једном рату и тај рат морамо добити", закључио је Лалић.