Читај ми!

У Србији новa 353 случаја заразе - у ресторане и кафиће у Црној Гори само уз ковид потврду

У Србији је коронавирус потврђен код још 353 особе од тестираних 10.088 узорака. Борбу са ковидом изгубиле су 2 особе. На респираторима је 11 пацијената.

Црна Гора, у кафиће и дискотеке само уз ковид потврду

У Црној Гори су донете нове мере по којима ће за улазак у унутрашњост кафића, клубова и дискотека бити потребна ковид потврда, а важиће до 20. августа.

Како је саопштио директор Института за јавно здравље Игор Галић, у те просторе моћи ће да уђу само особе које имају доказ да су у потпуности вакцинисане, које су примиле прву дозу вакцине, које поседују негативан пи-си-ар тест, не старији од 72 сата, доказ да је особа преболела ковид-19 инфекцију и доказ о негативном брзом антигенском тесту, не старијем од 48 сати, преноси РТЦГ.

Галић је казао и да су власници угоститељских објеката у обавези да одреде особу која ће контролисати поседовање доказа о вакцинацији или негативним тестовима.

"Од лица која имају до 18 година не захтева се да испуњавају било који од ових услова осим приликом уласка у дискотеке или ноћне клубове. У том случају, морају показати један од четири прописана услова (вакцинација, пи-си-ар или брзи антигенски тест)", навео је директор ИЈЗ.

Председник Израела примио трећу дозу вакцине против ковида

Израел је покренуо кампању давања треће дозе вакцине против коронавируса за особе старије од 60 година, који су ревакцинисани пре више од пет месеци, а трећу дозу први је примио председник државе Исак Херцог, преноси Џерузалем пост.

"У једном од 10 најбољих медицинских центара на свету почињемо појачану вакцинацију која је толико витална да омогући нормалне животне околности, колико год је то могуће, у овој веома изазовној пандемији са којом се човечанство суочава", рекао је Херцог.

Истакао је тај корак веома важан за солидарност израелског народа и подсетио да у наредних неколико недеља почиње рад школа и долазе велики празници.

"Морамо да штитимо једни друге, да предузмемо потребне кораке и да се побринемо да сви функционишемо као нормална и обична држава и друштво", нагласио је је Херцог.

ЕМА одобрила производњу супстанци за Модернину вакцину

Европска агенција за лекове (ЕМА) одобрила је производњу активних супстанци које се користе за прављење ковид-19 вакцина у постројењима "Модерне" у САД.

ЕМА процењује да ће европско тржиште моћи да добије 40 милиона доза Модерне у трећем кварталу године, пренео је Ројтерс.

Медицински комитет ЕМА је одобрио четири постројења за производњу - два у САД и два у Швајцарској - за производњу активних супстанци за вакцину "Модерне".

Немачка влада усвојила нова правила за улазак у земљу

Немачка влада усвојила је нову уредбу којом се пооштравају правила за улазак у земљу у циљу заштите од "увоза" коронавируса.

Према саопштењу портпаролкле владе Улрике Демер, сви путници који у Немачку буду ушли од 1. августа мораће приликом уласка у земљу да поседују доказ о вакцинацији, излечењу или негативном тесту.

Они који долазе из земаља у којима "хара" нови сој корона вируса морају имати негативан тест, небитно да ли су вакцинисани или излечени од короне.

Нова уредба треба да спречи уношење додатних инфекција у Немачку, нагласила је Демер додајући да ова мера важи за све особе старије од 12 година.

Додатно ће од 1. августа ступити на снагу и извесна олакшица, а то је да се у уредби помињу још само две листе ризичних земаља, и то оне са високим ризиком и земље нових сојева.

Лица која долазе из земаља у којима се шири нови сој мораће у 14-одневни карантин.

Што се тиче повратка из земаља са високим ризиком лица која нису вакцинисана, или нису прележала ковид-19 мораће у десетодневни карантин, који могу прекинути најраније петог дана уз негативан корона тест.

У Мачванском округу 10 позитивних узорака

Пет новозаражених особа је у Шапцу, четири у Лозници, и једна у Малом Зворнику. Активно оболелих у Округу је 60, највише у Шапцу 32.

Према извештају Завода за јавно здравље, са обе дозе у Мачванском округу вакцинисане су 117.373 особе. Само прву дозу примило је 9.382 грађана.

У Београду 93 новозаражена, у Новом Саду 22, Јагодини 13

У Београду је 93 новозаражена, у Новом Саду 22, у Јагодини 13, у Нишу 11, у Чачку 10.

Следе Параћин и Зрењанин са по 9 новооболелих, Прибој и Смедерево са по 8, Крушевац, Ужице, Ваљево, Трстеник и Сјеница са по 7 новозаражених.

Остала насељена места имају мање од 7 позитивних особа.

Тестирано 10.088 узорака, на респиратору 11 пацијената

У Србији су у протекла 24 сата две особе преминуле од ковида-19, док су међу 10.088 тестираних особа регистрована 353 нова случаја инфекције, саопштило је Министарство здравља.

На болничком лечењу је 388 пацијента, од којих 11 на респиратору.

Од почетка епидемије, од ковида је оболело 721.620 особа, а преминуло је 7.112 пацијената, наводи се у саопштењу. ‬

Од почетка епидемије урађено је 4.663.159 тестова.

Све је више људи на болничком лечењу, а лекари поручују да је вакцинација једини излаз из епидемије.

Др Снежана Јовановић, директорка лабораторије "Ватрено око" Универзитетског клиничког центра Србије, каже за РТС да у Србији и даље доминира британски сој коронавируса, али да има и делта соја.

Објаснила је и који симптоми су карактеристични за делта сој коронавируса.

"Бактерије и вируси не знају за границе. Док смо били затворени, доминирао је онај сој који је био почетни. Након тога људи су кренули да путују, они можда спорије путују од микроорганизама, али смо сигурни да ће након британског и делта сој постати доминантан, брже се шири и другачија је клиничка слика. Углавном су то симптоми прехладе, повишена температура, јавља се као кашаљ, неки немају губитак чула и мириса", навела је Јовановићева.