Читај ми!

Повећава се број новозаражених, делта сој полако потискује британски

Од почетка епидемије у Србији су тестиране 4.697.822 особе, а потврђен је 723.031 случај заразе коронавирусом. Од последица заразе преминуло је укупно 7.127‬ оболелих. На болничком лечењу налазе се 488 пацијента, од којих је 9 на респираторима, објављено је на сајту covid19.rs.

СЗО тражи 11,5 милијарди долара за борбу против ковида

Светска здравствена организација (СЗО) тражи 11,5 милијарди долара хитних средстава за борбу против заразнијег делта соја корона вируса, према нацрту извештаја у који је Ројтерс имао увид.

Велики део новца који се тражи од партнера СЗО потребан је за куповину тестова, кисеоника и маски за лице за сиромашније државе, како се наводи у документу, за који се очекује да ће бити објављен ове недеље.

У документу се, такође, тражи додатних 3,8 милијарди долара, како би 760 милиона доза вакцина против ковида 19 могло да се испоручи следеће године.

Како се наводи, у извештају који је и даље подложан променама, приказани су резултати и финансијске потребе програма АЦТ за подршку вакцинама, лечењу и дијагностици ковида широм света.

Кон: Хиљаду пута је боље вакцинисати се, него заразити

Члан Кризног штаба епидемиолог Предраг Кон поручио је још једном да је хиљаду пута боље вакцинисати се, него заразити се коронавирусом.

Кон је, на свом Фејсбук профилу објавио да му је јутрос из црног аутомобила упућен "тихи, али претећи глас" који му је поручио "доста више о тим вакцинама".

Како је написао, на то се само осмехнуо, јер одговор на такву поруку нема.

"Претпостављам да човек верује да је 'здравије' примити вирус. Али, није. Хиљаду пута је боље вакцинисати се", закључио је Кон.

У Србији су, према последњем пресеку, регистрована 424 нова случаја заразе коронавирусом од 11.076 тестираних узорака.

Ковид 19 однео је још пет живота.

Епидемиолог и члан Кризног штаба Бранислав Тиодоровић рекао је за РТС  број хоспитализованих међу новооболелима указује на то да делта сој потискује британски.

Тиодоровић не верује да ће се уводити контролни пи-си-ар код грађана који се врађају са одмора у земљу.

Како додаје, циљ је да се покуша уз пуно напора да школска година тече регуларно, а да се он-лајн настава примењује само локално.