Читај ми!

Вирус се мења, нови сојеви пробијају имунитет – све већи притисак на медицинаре у ковид систему

Све више оболелих од ковида 19 je на болничком лечењу, чиме се повећава притисак на здравствене раднике у ковид системима. Стручњаци поручују да се коронавирус мења и да нови сојеви пробијају имунитет.

У Златиборском округу 290 нових случајева заразе

По последњем извештају, ковид 19 је потврђен код још 290 лица – Ужице - 144, Прибој и Пријепоље по 32, Пожега - 25, Чајетина - 24, Ариље и Нова Варош по 14 и Бајина Башта - 5.

Од почетка епидемије до данас укупно су потврђена 37.782 случаја инфекције коронавирусом на територији Златиборског округа, највише у Ужицу - 12.635, а најмање у Kосјерићу - 1.145.

Стигло још 100.620 доза вакцина компаније "Фајзер"

Министарство здравља саопштило је да је на Институт "Торлак" пристигла редовна испорука вакцина компаније "Фајзер".

Стигло је 100.620 доза вакцина. 

У Шапцу за недељу дана више од 1.000 позитивних узорака

Јуче се у ковид амбуланту у Шапцу јавило 478 особа, двадесетак мање него претходног дана. Од 275 особа који су дошли на први преглед највише је одраслих – 155.

Највише деце у ковид амбуланти прегледано је прошлог понедељка – 189.

За претходних седам дана у Шапцу је потврђено 1.068 позитивних узорака на ковид 19.

У Златиборском округу хоспитализована 504 пацијента

У ковид амбулантама Здравственог центра Ужице прегледано је 1.349 пацијената.

У болнице је примљено 77 људи, отпуштене су 24 особе. У дневној болници налази се 257 пацијената.

Укупно су у болницама у Златиборском округу хоспитализоване 504 особе, а на респиратору се налази 25 пацијената – 18 у Ужицу, петоро у Пријепољу и двоје у Прибоју. 

У болници у Новом Пазару хоспитализоване 182 особе

У ковид болницу у Новом Пазару примљено је 11 особа, а укупно су хоспитализована 182 особе.

Прегледане су 334 особе у ковид амбуланти Дома здравља Нови Пазар, од чега је 165 првих прегледа.

Преминуле су три особе, по једна у Новом Пазару, Рашки и Тутину. 

У Моравичком округу 124 нова случаја

На свим одељењима у оквиру Опште болнице Чачак, која су претворена у ковид одељења, хоспитализовано је 107 пацијената. У респираторном центру смештено је седам пацијената, од којих су два пацијента на респираторима.

У протекла 24 часа примљено је 12 пацијената, а из болнице је отпуштено пет пацијената.

Преминула је једна особа.

Од 144 узорка из Чачка позитивних је 37, из Горњег Милановца од 57 узорака позитивних је 41, из Лучана од 35 узорака позитивних је 19 и из Ивањице од 65 узорака позитивних је 27. Укупно 124 позитивна од 301 узорка у Моравичком округу.

Током јучерашњег дана, вакцинисано је 31 лице, 21 лице је ревакцинисано, а 85 лица су примила трећу дозу вакцине.

За последња 24 часа у пријемно-тријажној амбуланти Опште болнице Чачак, са симптомима и знацима ковид инфекције била су 103 прегледа, од чега 84 прва прегледа.

Најкритичније у школама у Нишу, Ивањици и у Златиборском округу

Скоро половина ђака у Србији прелази на комбиновану и онлајн наставу. Због раста броја заражених ученика, ново правило и за прелазак на онлајн наставу: у одељењу до 16 ученика ако је троје заражених прелази се на комбиновану наставу, а у одељењу са више од 16 – на онлајн наставу.

Помоћник министра просвете Милан Пашић каже да је најкритичније у Нишу и Ивањици, као и у школама у Златиборском округу.

У Пчињском округу 139 нових случајева заразе

Према последњим подацима Градског штаба за ванредне ситуације, на ковид 19 тестирано је 311 особа са територије Пчињског округа. Анализе су показале да је 139 заражено коронавирусом. Од овог броја 101 је из Врања, 16 из Владичиног Хана, 16 из Сурдулице, 2 из Трговишта, 2 из Босилеграда и 2 из Прешева.

У ковид амбуланти у Врању током јучерашњег дана обављено је 218 прегледа, од чега је 117 првих. Такође, урађена су два пи-си-ар и 119 антигенских тестова, од којих је 79 позитивно на коронавирус.

У ковид болницама ЗЦ Врање хоспитализована су 142 пацијента, сви су позитивни на коронавирус и са упалом плућа, а на кисеонику је 61 пацијент. На болничко лечење примљено је 6 пацијената, а један је транспортован за Kрушевац.

У ковид амбулантама у Нишу током викенда готово 2.000 прегледа

Клинички центар у Нишу је поново у црвеној зони и ту је смештено 78 пацијената. На Инфективној клиници, Дечјој клиници и на гинекологији је 68 пацијената, а у болници у Крушевцу, којом руководи КЦ Ниш, налази се 417 особа.

Директор Дома здравља Ниш Милорад Јеркан рекао је за РТС да се Ниш налази у неповољној епидемијској ситуацији и да је током викенда забележен велики број прегледа у ковид амбулантама.

"Скоро до 2.000 прегледа је било. Од тога је било преко 700 првих прегледа, а од тога између 300 и 350 позитивних различите популације. Најчешће су то деца између осам и 14 година и млади људи од 20 до 45 година", казао је Јеркан.

Додао је да на болничко лечење није послат велики број људи.

"Тенденције иду према томе да ћемо у наредном периоду, ако се настави тренд повећавања броја, јер прошле недеље смо имали преко 3.000 прегледа у нашим ковид амбулантама, сигурно ће и клиничка слика бити много лошија", навео је Јеркан.

Нагласио је да је код вакцинисаних температура присутна дан или два и да се након тога сви симптоми повлаче, док невакцинисани имају високу температуру и да након другог дана настају промене на плућима и апеловао на људе да не буду сами себи лекари.

КБЦ "Звездара" поново у ковид систему, најмлађи пацијент има само 20 година

У црвеним зонама је 3.000 пацијената више него почетком месеца, зато се све више здравствених установа поново враћа у ковид систем, а од синоћ и Клиничко-болнички центар "Звездара".

Директор те установе, проф. др Петар Сворцан, каже за РТС да су тренутно на лечењу у тој болници 64 пацијента, а да најмлађи има само 20 година.

"Моја једина порука и апел је као и до сада - вакцинација, вакцинација, вакцинација", истиче доктор Сворцан.

Погоршава се епидемијска ситуација у Зајечару, међу оболелима све више деце

На основу 192 новообрађена узорка, у последња 24 часа, на територији града Зајечара регистровано је још 60 новозаражених. Од последица заразе преминула је једна је једна особа. 

До сада је првом дозом вакцинисао 49 ,99 одсто становника. Другу дозу примило је 47,77 одсто, док је трећу дозу примило 8,9 одсто становника. 

У суседном Књажевцу епидемијска ситуација се такође погоршава, прве две дозе примило је 50 одсто грађана, док је трећу дозу примило око 10 одсто становништва.

Др Сашка Пешић, директорка Дома здравља у Књажевцу наводи да дневно прегледају до 260 пацијената, а региструју од 50 до 70 новооболелих.

"То је алармантна бројка за општину са овим бројем становника. Клиничка слика вакцинисаних позитивних је драстично блажа од клиничке слике оних који су невакцинисани а оболели", наводи Пешићева.

Истиче да је приметан раст броја оболеле деце.

"Савет родитељима - деца са пуних 12 година могу да приме 'Фајзер' вакцину то је једино решење за ову болест", истиче директорка Дома здравља Зајечар.

Укупан број регистрованих случајева у Србији је 865.686, а досад je, према подацима Министарства здравља, битку са коронавирусом изгубилo 7.770‬ особa. Проценат смртности је 0,90 одсто.

У дану за нама забележено је 5.255 нових случајева коронавируса, а од последица заразе преминуло је 37 људи.

На болничком лечењу се налази 4.401, а помоћу респиратора дишу 183 особе.  

Све чешће се говори о ковид пропусницама у Србији, али је и даље неизвесно како ће оне изгледати и када ће бити уведене.

Доктор Миланко Шеклер, вирусолог и микробиолог Ветеринарског института у Краљеву, каже за РТС да је већ касно да се од увођења ковид пропусница добије прави ефекат. Истиче да испада да нема горе ствари на свету него угрозити права антиваксера.

Недовољан обухват вакцинације, еволуција вируса и стил живота jeсу кључни фактори зашто у Србији поново имамо раст броја оболелих од ковида 19, наводи за РТС др Ана Банко, вирусолог. Истиче да ће епидемија дуго трајати, јер нови сојеви пробијају заштиту.

Др Ана Банко је навела да су истраживања показала да имунитет вакцинисаних, а и оних који су прележали вирус, опада након шест месеци.