Читај ми!

Борбу са ковидом изгубило 40 пацијената, коронавирусом зараженe још 1.884 особe

Током протекла 24 сата у Србији су регистрована 1.884 новa случаја заразе коронавирусом, међу 15.843 тестиранa узорака. Од последица инфекције преминуло је 40 особа. На респираторима је 180 пацијената.

ЕМА подржала комбиновање вакцина у борби против ковида 19

Европска агенција за лекове подржала је комбиновање различитих врста вакцина у борби против коронавируса, како приликом основне имунизације, тако и током давања бустер доза.

ЕМА је навела у саопштењу да коришћење различитих врста вакцина, познато као хетерологна вакцинација, може да пружи заштиту од ковида 19, преноси АП.

У заједничком саопштењу, које је ЕМА објавила са Европским центром за превенцију и контролу болести, наводи се да би стратегија комбиновања вакцина могла да пружи веће могућности државама током кампања вакцинације.

"До сада доступни докази с различитим врстама одобрених вакцина показују да се хетерологна бустер доза чини као једнако добра или боља у погледу имунолошких одговора, од хомологне додатне дозе", наводи се у саопштењу.

Др Бјелица: Снага инфекције у застоју, мањи број прегледа у ковид амбулантама

У Србији се смањује број новооболелих и хоспитализованих.

Доктор Ненад Бјелица, директор Дома здравља "Др Симо Милошевић" на Чукарици, рекао је за РТС да је у ковид амбуланти у Железнику у децембру забележен знатно мањи број прегледа него у новембру и октобру - испод 300 пацијената дневно.

Према његовим речима, тренутна епидемијска ситуација се стишава, јер је мањи број позитивних пацијената у односу на број првих прегледа.

Истакао је да су деца на врху овог епидемијског таласа најдоминатнији пацијенти и да је број позитивних на пи-си-ар тестирању био изнад 50 одсто код првих прегледа, а да је сада испод 20 одсто.

Код одраслих, каже, такође се смањио број позитивних, што показује да је снага тренутне инфекције у застоју.

Указује на то да се враћа поверење у вакцинацију и да по прву дозу сада долази све више грађана. 

На респираторима 180 пацијената

У Србији је у последња 24 часа од ковида умрло 40 особа, а регистрована су 1.884 нова случаја заразе, од 15.843 тестирана узорка.

У болницама се налази 3.391 пацијент, од којих је на респираторима 180.

Боља епидемијска ситуација утицала је на то да се у редован рад врате и два клиничко-болничка центра у Београду.

"Звездара" отвара Службу ургентне медицине и дежурства, а "Мишовић" враћа хирургију и хитну службу. Њихов блок "Б" остаје у ковид систему.

Пре месец дана Клиничко-болнички центар "Бежанијска коса" је имао 226 пацијената, а јутрос их је 220. Помоћник директора ове установе, доктор Богдан Црнокрака, каже за РТС да се ситуација није много променила у односу на пре неколико дана.

Црнокрака каже да је за последња 24 сата на истом нивоу као пре неколико дана. Према његовим речима, највише се јављају млађи пацијенти, али има и старијих запуштених пацијената, као и оних из других клиника.

Докторка Снежана Рсовац, пулмологом из Дечје клинике у Тиршовој, каже да након шест недеља интензивнијег примања заражене деце са тешком клиничком сликом сада имају само два малишана - једно новорођенче које је било на механичкој вентилацији и девојчицу која додатно захтева хируршки третман, а ковид позитивна је. 

Нови вакцинални пункт отворен је у ТЦ "Стадион" на општини Вождовац. Пункт ће радити сваког дана од 12 до 20 часова, осим данас, када је радно време од 9 до 17 часова.