Читај ми!

Беговић: У Србији идентификована кракен подваријанта омикрона

У Србији је идентификована тзв. кракен подваријанта омикрон соја коронавируса, потврдила је вечерас за Танјуг министарка науке, технолошког развоја и иновација Јелена Беговић и истакла да је то било "апсолутно очекивано".

Јелена Беговић је нагласила да засад нема индикација да кракен подваријанта даје тежу клиничку слику и нагласила да се, на основу досадашњег праћења, може очекивати да ова подваријанта релативно брзо постане доминантна.

"Поводом вести да је тзв. Кракен подваријанта омикрон соја идентификована у Србији, пре свега хоћу да да кажем да је то било апсолутно очекивано и само је питање тренутка када ћемо га детектовати у нашој популацији. Овај сој је детектован у октобру у Њујорку и стигао је до нас релативно брзо, што говори о његовој способности да се јако лако преноси", рекла је Беговићева.

Како је подвукла, како се вирус константно мења све лакше се преноси, али и ефикасније избегава имуни одговор.

"Нажалост, поклопио се са хладним временом тј. зимом, када смо некако подложнији инфекцијама, укључујући грип и остале респираторне инфекције. Засад нема индикација да даје тежу клиничку слику што је кључно за све нас, тако да и у будућности можемо очекивати даље промене, односно мутације овог вируса али се надам само у смеру лакшег преноса, а не тежег облика болести", рекла је министарка Беговић.