Ентони Фаучи – доктор који се бори против заразе и популизма америчких председника

Лекар који је први сазнао за ХИВ у Сједињеним Државана, саветовао све америчке председнике од Роналда Регана, пред новим је изазовом – борбом против коронавируса. Како се Ентони Фаучи, амерички "доктор Кон", бори са заразним болестима, али и са америчким председницима?

Ентони Фаучи је амерички имунолог који се од 1984. године налази на челу Националног института за алергије и заразне болести. Бави се америчким јавним здрављем више од 50 година и сматра се једним од најистакнутијих лекара у САД.

Због контаката са зараженим особама донео је одлуку да наредне две недеље проведе у самоизолацији, упркос негативном резултату на тестирању. 

Почеци

Рођен је у Њујорку 1940. године и од детињства је био окружен медицинским радницима, пошто су његови родитељи били власници апотеке у Бруклину. Радио је у апотеци са сестром, а био је задужен за издавање лекова на рецепт.

Био је капитен средњошколског кошаркашког тима, а медицину је као студент генерације завршио на њујоршком медицинском колеџу "Корнел". Стажирање и специјализацију је обавио у медицинском центру колеџа "Корнел".

Борба против ХИВ-а

Фаучи се као клинички сарадник 1968. године запослио у Националном институту за алергије и заразне болести, а истакао се током епидемије вируса ХИВ у САД. Био је међу првима који је чуо за ХИВ и са својим тимом је још 1981. године започео истраживање вакцине и лечења тада новог вируса.

Имунолог је био критикован у јавности због тога што је у својим изјавама за ширење ХИВ-а највише кривио ЛГБТ заједницу, али се упркос критикама сматра стручњаком који је највише допринео лечењу и ублажавању симптома болести.

Саветовао је Регана, оба Буша, Клинтона...

Фаучи је здравствени саветник америчких председника још од мандата Роналда Регана. Имао је важну улогу стварању плана борбе против АИДС-а који је 2003. објавио председник Џорџ Буш, а био је задужен и за стварање вакцина против биолошких агенаса након напада 11. септембра.

Саветовао је америчке председнике у вези са ширењем САРС-а, МЕРС-а, појавом пандемије свињског грипа 2009. године, а давао је савете и због појаве еболе у САД 2014. године.

Борба против ковида 19

Ентони Фаучи је постављен на чело кризног штаба за борбу против коронавируса који је Бела кућа формирала крајем јануара. Оценио је да ће смртност од овог вируса бити око један одсто у односу на 3,4 процента, колико је проценила Светска здравствена организација.

Од почетка кризе у Америци се залагао за мере физичког дистанцирања, а постао је преознатљив у америчкој јавности због тога што се често појављивао конференцијама за медије заједно са председником Доналдом Трампом.

Крајем марта се залагао за то да препоруке о 15-дневној самоизолацији на снази остану до краја априла, а због својих несугласица са Трампом, добијао је и претње смрћу, због чега је добио и обезбеђење. Упркос несугласицама, Трамп је хвалио Фаучија због свега што је предузео.