Бразилски домороци не желе мисионаре у својим селима: "Доносите несрећу и смрт"

Организације које представљају аутохтоне заједнице у Бразилу протестовале су против закона о хитној помоћи племенима за време пандемије коронавируса, који хришћанским мисионарима омогућава да остану у домородачким селима.

Предлог закона, који је у четвртак увече усвојио Доњи дом бразилског парламента, предвиђа брзе тестове, храну и медицинску опрему за домородачке заједнице, као и могућност да сами контролишу приступ својој територији, како би се спречило ширење коронавируса.

Ипак, закон оставља могућност приступа хришћанским мисионарима у домородачким селима, што критичари називају "подмуклим".

Апсолутно одбацујемо овај покушај да се мисионарима омогући приступ територијама аутохтоних заједница, где се налазе изолована племена, саопштила је највећа организација која представља амазонска племена страроседелаца.

Организација је навела да је присуство мисионара кроз историју доносило само "несрећу и смрт", те да је посебна претња изолованим племенима која су тек недавно дошла у контакт са бразилским друштвом.

Предлог закона, за који још треба одобрење сената, усвојен је истог дана када је федерални суд стопирао именовање бившег мисионара на чело одељења за изолована племена владине агенције за односе са домородачким племенима.

Суд је пресудио да је именовање незаконито јер је у супротности са бразилском политиком да се не форсира контакт са изолованим амазонским племенима.

Критичари су рекли да би то било као када би "дали лисици да води рачуна о кокошињцу". 

Евангелистички мисионари поново су удвостручили напоре да ступе у контакт са изолованим племенима по доласка на власт председника Жаира Болсонара, који се заложио за економски развој Амазоније, уз снажну подршку Цркве.