Италија је спремна за евентуални други талас

Италија се припрема за најгоре – отварају се ковид одељења, а на интензивној нези спремно је 11.000 кревета. С обзиром на то да је Италија била прва земља после Кине на удару епидемије ковидом 19, те је претрпела огромне губитке, данас се њени региони припремају за најгори могући сценарио, јер је први пут, након маја, број позитивних 50.323.

Ради се о спором, али прогресивном расту, а земља се припрема за зиму када би ситуација могла знатно да се погорша.

Унапред су отворена одељења која могу одмах да приме ковид пацијенте, док су се кревети на одељењима интензивне неге повећали за 115 одсто у односу на фебруар, преноси дневни лист Коријере дела сера.

У читавој Италији је спреман план понашања у хитној ситуацији који може да омогући болницама да спремно дочекају евентуални други талас.

Планови варирају од региона до региона, тако Ломбардија, која је била најтеже погођена има спремних 17 болница које могу одмах да приме ковид пацијенте на одељења интензивне неге, па је 1.400 кревета опремљених кисеоником.

У региону Пијемонте се отвара нова болница са 80 кревета, у Венету је спремно девет болница као и 840 кревета на интензивној нези.

У региону Тоскана се налази пет болница тзв. ковид хоспитал, спремних за евентуалне ковид пацијенте, док су у региону Лацијо спремни и хотели који би, у случају потребе, били спремни за пацијенте.

На југу, у региону Кампања предвиђају и ковид ризорте који ће моћи да приме позитивне пацијенте који немају могућност да буду у кућној изолацији.

Валтер Ричарди, саветник у Министарству здравља, изјавио је да се први талас епидемије никада није завршио.

"Не можемо да причамо о другом таласу, јер никада нисмо дошли до тога да немамо ниједан случај. Први талас се заправо никада није завршио, оно што се догодило јесте да се кривуља заразе поравнала, али никада није дошла до нуле", рекао је Ричарди и додао да је одмах по завтшетку летњег периода и спуштања температура, кривуља полако почела да расте.

Италија од почетка епидемије броји 225.190 људи који су оздравили, 35.851 особа је преминула, док укупан број случајева износи 311.364 од којих је 1.494 новозаражених.